Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym lepsza. Możemy spożywać ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo oraz piec ciasta. Dziś ze powodu na walory smakowe oraz odżywcze, cukinia znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w swym kraju. Cukinia (w pewnych regionach nazywana jest kabaczkiem) należy do warzyw dyniowatych. Jej zalet oraz wartości odżywcze jako pierwsi docenili mieszkańcy Meksyku oraz Ameryki Południowej, sąd pochodzi. Do Polski cukinia przywędrowała z Włoch, dlatego te jej nazwa. Po włosku „zucchina” to po prostu mała dynia. W współzależności od odmiany że być ciemnozielona, żółta czy pasiasta. Warzywo może dorastać do ok. 40 cm długości, ale najlepiej zrywać cukinię wcześniej, gdy ma ok. 15-20 cm oraz jest najlepsza.
Cukinia – wartości odżywcze oraz kaloryczność
Powodem, dla którego warto zajadać się cukinią jest nie tylko smak, ale również wartości odżywcze oraz korzystny nacisk na zdrowie. Mówi się, iż cukinia ma więcej witamin oraz minerałów niż różne warzywa dyniowate. Z pewnością jest ona dobrym źródłem witaminy A (niezbędnej do prawidłowego widzenia oraz prawej odporności) – w 100 g cukinii znajduje się ok. 210 µg tego związku (dzienne zapotrzebowanie na witaminę A u osoby dorosłej sięga 700 – 900 µg). Cukinia ma także witaminy z grupy B, (potrzebne m.in. do odpowiedniej pracy układu nerwowego, w tym mózgu oraz sprawnego trawienia) i witaminę C, która wspiera przyswajanie żelaza, wzmacnia układ immunologiczny, jest korzystna dla wzrostu oraz regeneracji tkanek i prawej jakości zębów oraz dziąseł. Wspomniane witaminy A, C oraz z grupy B podatne są na działanie wysokiej temperatury, więc niezwykle młode cukinie warto jadać na surowo, wraz ze skórką. Oprócz wymienionych witamin cukinia ma także elementy mineralne, wśród których wybierają się m.in. fosfor, wapń, żelazo, sód, potas oraz jod. Cukinia to również źródło węglowodanów (ok. 2,5 g w 100 g), białka (1 g w 100 g), błonnika (ma go niewiele, bo ok. 0,4 g w 100 g) oraz tłuszczu (na wesele jest go mała ilość – w 100 g odnajdziemy ok. 0,1 g tłuszczu).
Cukinia – jak kupować oraz trzymać
Kupując cukinię, warto wybierać okazy nie dłuższe niż 30 cm o błyszczącej nieuszkodzonej oraz pozbawionej plam skórce. Warto zwrócić uwagę i na ciężar warzywa – im waga większa, tym lepiej. Cukinię najlepiej trzymać w suchym chłodnym (do 10 stopni Celsjusza) miejscu – w takich realiach wytrzyma nawet kilka tygodni. Odradza się przechowywania jej w lodówce (traci smak), a również trzymania wraz z produktami oraz warzywami wydzielającymi etylen (jak np. pomidory, jabłka oraz awokado) – takie sąsiedztwo może przyspieszyć psucie się cukinii.
Cukinia a odchudzanie?
Można wykorzystywać ją w ogromnych ilościach, bo jej wartość kaloryczna jest dość niska. W 100 g świeżej cukinii będzie właśnie 21 kcal. Cukinia to duża alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Frytki z cukinii są niezwykle popularne w przygotowaniu. Warzywo kroimy wzdłuż, na ćwiartki. W jednej misce mieszamy jajka z dodatkiem wyciągu z cytryny, solą oraz pieprzem. W innej misce mieszamy parmezan, rozmaryn oraz kaszę kukurydzianą. Kawałki cukinii maczamy w masie jajecznej, potem obtaczamy je w mieszance z kaszy oraz parmezanu.