Zdrowy tłuszcz

Większość osób, które nie wgłębiają się za bardzo w temat diety, twierdzą, że będzie ona skuteczna w momencie, kiedy wyeliminujemy z naszych posiłków prawie całkowicie tłuszcze. Jest to zdecydowanie błędne myślenie! Tłuszcze są nam bardzo potrzebne, do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Trzeba jednak przyznać, że niektóre z nich mają negatywny wpływ, ale wsród wielu z nich, znaleźć możemy takie źródła tłuszczu, które przyczynią się do osiągnięcia naszego celu. Jednym z takich źródeł tłuszczu jest olej lniany.

Jak więc wpływa olej lniany na odchudzanie? Przede wszystkim, jest bogaty w kwasy omega-3, omega-6 i omega-9. Kwasy te mają szeroką gamę zbawiennych i dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Zimnotłoczony, nieoczyszczony i nierafinowany olej lniany zwiększa produkcję prostaglandyn, czyli hormonów, które na przykład regulują pracę układu pokarmowego. Kolejną jego zaletą jest to, że zdecydowanie przyspiesza metabolizm, oczyszcza i odtłuszcza naszą wątrobę, a przy tym pobudza produkcję kwasów żółciowych. Jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, a kwasy te, przyspieszają spalanie tłuszczu. No i najważniejszą i chyba najbardziej znaną jego zaletą jest to, że zawiera bardzo dużą ilość błonnika, który wpływa na prawidłową pracę jelit. Wpływa to na to, że przeciwdziała zaparciom i pomaga szybciej pozbyć się resztek pokarmów w organizmu. Ponad to, udowodniono, że olej lniany zmniejsza apetyt na słodycze, co jak wiadomo jest częstym problemem na początku drogi z odchudzaniem. Warto również wiedzieć, że obniża poziom złego cholesterolu we krwi, który zazwyczaj u osób z nadwagą jest za wysoki. Działa również na naszą skórę! Przez obecność witaminy A i E poprawia jej elastyczność, co ma zdecydowane znaczenie w przypadku znacznej utraty wagi, czego konsekwencją może być obwisła skóra.

Ważne jest, aby stosować się do kilku zasad, przy wprowadzeniu tego oleju do diety. Najważniejszą z nich jest to, aby spożywać go na surowo. Nie smażyć, i nie podgrzewać do wyższych temperatur – zabija to wszystkie jego wartości, na których nam zależy. Dobrze też, jeżeli olej będzie stał w lodówce. Najlepiej wypijać dwie, trzy łyżki na dzień. Można to robić osobno, lub jak twierdzi doktor Budwig, łączyć z chudym twarogiem. Do takiego twarogu można dodać również owoce lub warzywa. Warto zadbać również o jakość oleju lnianego, na którego zakup się decydujemy. Zwróćmy uwagę na to, cy jest to olej nierafinowany. Konieczne jest też to, aby był w ciemnej, grubej, szklanej butelce. Wpływa to na ochronę oleju przeciw szybkiemu utlenianiu się oleju. Dzięki temu, kwasy omega 3 nie są tracone z upływem czasu.

Jak widać, tłuszcze wcale nie muszą mieć negatywnego wpływu na nasz organizm podczas odchudzania. Olej lniany jest z jednym z tych źródeł tłuszczu, o którego obecność w naszej diecie powinniśmy zadbać. Szereg jego dobroczynnych wpływów na funkcjonowanie organizmu powinien nas do tego przekonać.

www.muscular.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here