Wiele osób zrezygnowało z jedzenia jajek, ze względu na rozpowszechnione informacje powiadamiające o dużej ilości cholesterolu w nich zawartym. Jednak istnieje coraz więcej badań obalających ten mit i potwierdzających, że jajka nie podnoszą stężenia cholesterolu we krwi, ponieważ zawierają lecytynę, która ogranicza odkładanie się tego związku w organizmie. Za to pozytywnie wpływają na zdrowie i uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów.
Właściwości odżywcze jajek
Jajka należy jeść się codziennie i powinny być stałym składnikiem racjonalnej diety człowieka, ponieważ posiadają dużo właściwości odżywczych. Niektórzy twierdzą, że należy jeść jedno jajko dziennie i maksymalnie dziesięć w ciągu tygodnia. Inni zaś uważają, że nie powinno się ich ograniczać. Jednak najlepszym rozwiązaniem jest rozmowa z lekarzem i ustalenie dziennego indywidualnego zapotrzebowania. Największe pozytywne właściwości jajek:
-
wspomagają odchudzanie
Osoby, które się odchudzają powinny do swojej diety wprowadzić białko jaja, ponieważ dzięki niemu zwiększa się stabilizacja poziomu cukru we krwi. Zjedzenie jajek na śniadanie zapewni dostarczenie organizmowi całej masy składników odżywczych i cennych składników oraz uczucie sytości. Zawierają 70% kwasów tłuszczowych nienasyconych, które są zdrowe i nie powodują tycia.
-
pomagają zachować zdrową sylwetkę
Osoby, które dużo ćwiczą, trenują i chcą zbudować masę mięśniową. Czyste białko to źródło dużej ilości witamin i minerałów, antyoksydantów oraz tłuszczy, które dobrze wpływają na rozwój masy mięśniowej i są potrzebne do produkcji hormonów.
-
chronią oczy, serce i inne narządy
Dużym atutem jajek jest to, że zawiera luteinę, która poprawia widzenie oraz chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Badania potwierdzają, że luteina i zeaksantyna, które są naturalnymi przeciwutleniaczami oraz zapobiegają powstawaniu chorób oczu i obniżają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz chorób serca.
Więcej powodów, dla których warto jeść jajka znajduje się na stronie: http://www.farmio.com/7-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-jajka.
Na co należy zwracać uwagę, kupując jajka?
Podczas zakupów należy zwracać uwagę na to, jakie jajka się kupuje. Znaczącą różnicą będzie cena i jakość, które zależą od sposobu hodowli. Trzeba sprawdzić pierwszą cyfrę na stemplu, która oznacza pochodzenie jajek:
-
0 – z produkcji ekologicznej
-
1 – z chowu na wolnym wybiegu
-
2 – z chowu ściółkowego
-
3 – z chowu klatkowego.
Oczywiście jajka z produkcji ekologicznej nie tylko będą zdrowsze, bo pochodzą od kur karmionych paszą niemodyfikowaną, ale również i smaczniejsze. Istnieje wiele przepisów, które pomogą w przygotowaniu jajek tak, żeby się szybko nie znudziły. Nie tylko można zrobić z nich jajecznicę i omlety, ale również pastę jajeczną, mogą być faszerowane różnymi nadzieniami lub podawane jako dodatek do sałatek czy zup.