Zimą niestety nie mamy dostępu do tylu warzyw, a co za tym idzie – witamin, jak latem. Często odczuwamy tego przykre skutki – pogorszenie skóry, łamliwość paznokci, włosów, mniejsza odporność. Dlatego warto skorzystać z dosyć nietypowej formy warzyw, do której nie jesteśmy przyzwyczajeni, jaką są suszone warzywa.
Czym są suszone warzywa?
Odpowiedzmy sobie jednak na pytanie – co to właściwie są te suszone warzywa? Otóż właśnie są to zwykłe warzywa, które poddane procesowi suszenia, zmieniają się w drobny proszek. Innymi słowy – plasterki warzyw stają się mniejsze od ziarenka grochu.
Jak to wygląda dokładniej? Otóż każdy z nas zapewne widział już takie mieszanki na półkach sklepowych. W klasycznej wersji zawierają one marchew, seler, pietruszkę i pasternak oraz przyprawy. Warto jednak wiedzieć, że dzisiaj znajdziemy również same suszone pomidory, suszony czosnek, buraczki i wiele innych!
Potrawy z suszonymi warzywami
Powstaje jednak pytanie – gdzie dodatek suszonych warzyw będzie idealnie komponował się z potrawą? Klasyczna wersja idealnie nadaje się do zup, past, sałatek. Warto wspomnieć, że z suszonych warzyw szczególnie chętnie korzystają miłośnicy eksperymentów w kuchni. Pasują one bowiem do bardzo wielu potraw – jak warzywa, ja jednocześnie dodajemy je jak przyprawy.
A co z mniej klasycznymi mieszankami? Tu już ograniczeniem jest jedynie nasza wyobraźnia. Suszone pomidory świetnie sprawdzą się do włoskich makaronów, buraczki do mięs i sałatek, sama marchew – do zup.
Sklepy z suszonymi warzywami
Gdzie znajdziemy suszone warzywa? Otóż klasyczne mieszkanki na pewno dostaniemy w praktycznie każdym supermarkecie i sklepie. Znalezienie tych mniej klasycznych wymaga od nas trochę pracy, niemniej jednak również znajdziemy je. Warto w tym celu dowiedzieć się, gdzie jest najbliższy sklep z przyprawami albo poszukać w internecie.
Jeśli mamy trochę czasu i chęci warto również spróbować samemu ususzyć warzywa. Tu idealnie sprawdzi się metoda naszych babć – kroimy warzywa w drobne plasterki i suszymy na słońcu, potem dosuszając trochę w piekarniku. Można również zakupić odpowiednią suszarkę do warzyw – sprzęt taki nie jest drogi, a skraca nam czas oczekiwania na wysuszenie warzyw. Ponadto jest bardzo wygodny.
Podsumowując – warto zainteresować się suszonymi warzywami. Poprawiają one smak wielu potraw, a jednocześnie ususzone nic nie tracą ze swoich wartości – mają tyle samo witamin, minerałów i innych składników jak klasyczne warzywa. Zatem łyżka takich suszonych warzyw to równowartość garści warzyw!
Artykuł powstał we współpracy ze Spółką Suszarniczą Ogrodnik S.A.