Suszone witaminy

Zimą niestety nie mamy dostępu do tylu warzyw, a co za tym idzie – witamin, jak latem. Często odczuwamy tego przykre skutki – pogorszenie skóry, łamliwość paznokci, włosów, mniejsza odporność. Dlatego warto skorzystać z dosyć nietypowej formy warzyw, do której nie jesteśmy przyzwyczajeni, jaką są suszone warzywa.

Czym są suszone warzywa?

Odpowiedzmy sobie jednak na pytanie – co to właściwie są te suszone warzywa? Otóż właśnie są to zwykłe warzywa, które poddane procesowi suszenia, zmieniają się w drobny proszek. Innymi słowy – plasterki warzyw stają się mniejsze od ziarenka grochu.

Jak to wygląda dokładniej? Otóż każdy z nas zapewne widział już takie mieszanki na półkach sklepowych. W klasycznej wersji zawierają one marchew, seler, pietruszkę i pasternak oraz przyprawy. Warto jednak wiedzieć, że dzisiaj znajdziemy również same suszone pomidory, suszony czosnek, buraczki i wiele innych!

Potrawy z suszonymi warzywami

Powstaje jednak pytanie – gdzie dodatek suszonych warzyw będzie idealnie komponował się z potrawą? Klasyczna wersja idealnie nadaje się do zup, past, sałatek. Warto wspomnieć, że z suszonych warzyw szczególnie chętnie korzystają miłośnicy eksperymentów w kuchni. Pasują one bowiem do bardzo wielu potraw – jak warzywa, ja jednocześnie dodajemy je jak przyprawy.

A co z mniej klasycznymi mieszankami? Tu już ograniczeniem jest jedynie nasza wyobraźnia. Suszone pomidory świetnie sprawdzą się do włoskich makaronów, buraczki do mięs i sałatek, sama marchew – do zup.

Sklepy z suszonymi warzywami

Gdzie znajdziemy suszone warzywa? Otóż klasyczne mieszkanki na pewno dostaniemy w praktycznie każdym supermarkecie i sklepie. Znalezienie tych mniej klasycznych wymaga od nas trochę pracy, niemniej jednak również znajdziemy je. Warto w tym celu dowiedzieć się, gdzie jest najbliższy sklep z przyprawami albo poszukać w internecie.

Jeśli mamy trochę czasu i chęci warto również spróbować samemu ususzyć warzywa. Tu idealnie sprawdzi się metoda naszych babć – kroimy warzywa w drobne plasterki i suszymy na słońcu, potem dosuszając trochę w piekarniku. Można również zakupić odpowiednią suszarkę do warzyw – sprzęt taki nie jest drogi, a skraca nam czas oczekiwania na wysuszenie warzyw. Ponadto jest bardzo wygodny.

Podsumowując – warto zainteresować się suszonymi warzywami. Poprawiają one smak wielu potraw, a jednocześnie ususzone nic nie tracą ze swoich wartości – mają tyle samo witamin, minerałów i innych składników jak klasyczne warzywa. Zatem łyżka takich suszonych warzyw to równowartość garści warzyw!

Artykuł powstał we współpracy ze Spółką Suszarniczą Ogrodnik S.A.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here