Jak przygotować niesamowitą kolację w domowym zaciszu?
Jak przygotować niesamowitą kolację w domowym zaciszu?

Stworzenie wielodaniowej kolacji jest niezwykle trudnym, jednak również bardzo satysfakcjonującym zdaniem. Niezależnie od tego, czy na wspólny posiłek zaprosiliśmy naszą wybrankę serca czy rodziców, ważne jest aby oczarować swoich gości.

Tak spędzony wieczór może okazać się pretekstem do wielogodzinnych rozmów, a nawet zastąpić prezent na liczne okazje. Dowiedźmy się zatem, jak przygotować niezapominaną kolację w domowym zaciszu.

Właściwa struktura i smak

Danie główne na wyjątkowej kolacji to jej najważniejszy element. Jeśli nie mamy zbytniego doświadczenia w gastronomi to postawmy na proste, a jednak efektowne dania – podkreślają eksperci z tvokazje.pl. Świetnie sprawdzi się tu nasz ulubiony gatunek mięsa w formie pieczeni. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, aczkolwiek musimy zadbać o szczegóły, na które w normalnych okolicznościach nie zwracamy uwagi. Właściwą strukturę oraz wzbogacenie smaku otrzymamy dzięki sikaczowi do mięsa (można go dostać m.in. w https://www.tvokazje.pl/kuchnia/904-siekacz-do-miesa-victor-jednorzedowy-5902768261134.html ). Ten niewielki gadżet jest w stanie zmienić łykowatą część w soczysty kawałek rozpływający się w ustach. Siekacz pozwala również na wprowadzenie przypraw w głąb dania, sprawdzi się więc także w przypadku mięs o naturalnie delikatnym, wręcz mdłym smaku.

Zioła to podstawa

W zależności od tego, jaki nastrój próbujemy otrzymać dzięki kolacji, takie zioła powinniśmy wprowadzić do naszych dań. Jeśli jest to wieczór z drugą połówką to warto sięgnąć między innymi po chili, pieprz cayenne, imbir, a nawet czosnek i chrzan w rozsądnych ilościach. Również przyprawom korzennym przypisuje się te wyjątkowe właściwości. Za afrodyzjaki uznaje się gałkę muszkatołową, cynamon, a także wanilię. W przypadku kolacji, na której nie będzie brakowało alkoholu, dobrym wyborem będą przyprawy, które przyspieszają trawienie, takie jak:

  • tymianek,
  • majeranek,
  • kminek,
  • mięta,
  • oregano,
  • jałowiec.

Nie bójmy się eksperymentować z ziołami i zawsze wybierajmy te świeże, zamiast gotowych mieszanek ze sklepów. Aby szybko je przygotować skorzystajmy z siekacza do ziół, dzięki któremu te monotonną czynność będziemy w stanie wykonać w kilkanaście sekund. Dodatkowo to urządzenie świetnie sprawdza się przy tworzeniu wszelkiego rodzaju past na bazie ziół.

Jemy oczami

To oczywiste, że wszyscy z większą ochotą zjemy zaskakująco piękne danie aniżeli brązową papkę. Warto więc poświęcić chwilę czasu na odpowiednie udekorowanie przygotowanych przez nas dań. Jeśli nie mamy wystarczających zdolności plastycznych, to w tej czynności pomoże nam temperówka do warzyw. Dzięki niej stworzymy estetyczne ozdobniki, które będzie można bezpiecznie zjeść! Warto ją wykorzystać również przy tworzeniu nietuzinkowych sałatek i surówek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here