odporność
fot. pixabay.com

Dbanie o odporność to jeden z najważniejszych priorytetów w rodzinnym życiu. Długie okresy chorowania paraliżują całą rodzinną zwłaszcza jesienią i zimą. Jedna infekcja przyniesiona do domu często przechodzi kolejno na następnych domowników i może trwać to kilka tygodni. Aby tego uniknąć trzeba wspierać układ odpornościowy całej rodziny. Nie da się tego zrobić szybko, nie ma złotego środka, który przyniesie natychmiastowe efekty. Odporność buduje się długo w oparciu o właściwe nawyki i styl życia. Warto wdrożyć je, aby uniknąć długiego chorowania. 

Zobacz też: https://www.zdrowie.info.pl/podniesc-odpornosc-12-godzin/

Jak działa układ odpornościowy

Układ odpornościowy pomaga nam zwalczać wirusy i inne patogeny odpowiedzialne za rozwój chorób w naszym organizmie. To od stopnia jego rozwinięcia zależy to, jak często chorujemy oraz jak sprawnie nasz organizm radzi sobie w przypadku zachorowania. Dla naukowców i lekarzy układ odpornościowy wciąż kryje w sobie wiele tajemnic, jednak wiemy juz o nim na tyle dużo, by móc świadomie wpływać na jego rozwój. 

Układ odpornościowy rozwija się od pierwszych chwil po narodzinach. Wraz z mlekiem matki dziecko otrzymuje przeciwciała, które podnoszą jego odpornośc na szkodliwe czynniki chorobotwórcze. Dalej odpornośc dziecka musi się jednak wykształcać samodzielnie poprzez kontakt z różnymi patogenami i uodparnianie się na nie oraz poprzez odpowiednie wzmacnianie organizmu i stymulowanie układu odpornościowego.

Kiszonki

Naukowcy od lat powtarzają, ze kluczem do lepszej odporności są nasze jelita. To odpowiednia flora bakteryjna w jelitach sprawia, że układ odpornościowy działa bardziej wydajnie. Z kolei na nasze jelita wpływa to co jemy. Dbając więc o właściwą dietę, dbamy też o naszą odporność. Na czym powinna opierać się taka dieta? Przede wszystkim na ograniczeniu przetworzonej żywności, fastfoodów i innych zapychaczy, które mają w swoim składzie konserwanty, barwniki, polepszacze smaku, które sieją spustoszenie w naszych jelitach. W odbudowie flory bakteryjnej jelit pomagają nam wszelkiego rodzaju kiszonki – od popularnej w naszej kuchni kapisty koszonej i ogórków po mniej typowe kiszonki jak kiszona rzodkiewka, cukinia i inne warzywa. Kisić możemy niemal wszystkie warzywa. Był to kiedyś w dawnych czasach bardzo popularny sposób na konserwowanie żywności. W ostatnich latach daje się zauważyć ponowne zainteresowanie kiszonkami, które zaczynają królować w restauracjach. 

Przeczytaj też: http://e-chlopak.pl/jak-rozpoznac-liszaj-plaski/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here