Przyrządzamy dżem z malin

Każdy z nas uwielbia słodki dżem z malin. W sklepach możemy znaleźć oczywiście ogromny wybór dżemów owocowych, często jednak ich skład nie wzbudza zaufania. Zupełnie inaczej smakuje dżem z malin przygotowany samodzielnie, domowym sposobem, z zebranych w pełni lata dojrzałych owoców. Niestety, wiele osób rezygnuje z własnoręcznego przygotowania dżemów, uważając, że musi być to bardzo czasochłonne i trudne. Spróbuj i przekonaj się sam, jak łatwo wykonać pyszny dżem malinowy. Prezentujemy poniżej prosty przepis.

Nie musisz obawiać się, że przygotowanie dżemu jest skomplikowane, gdyż maliny należą do owoców, które bardzo łatwo się konserwuje. Dodatkowo jeśli już wcześniej dodamy do nich cukier, możemy znacznie przyspieszyć i skrócić czas gotowania. Do przygotowania dżemu z malin będziemy potrzebowali: dwóch szklanek dojrzałych malin, cukru typu kryształ, opcjonalnie możemy dodać pół łyżki masła.

Maliny należy dokładnie przebrać i opłukać. Przygotowujemy słoiki, nakrętki i uszczelki. Powinny być one dokładnie wyparzone. W tym celu umieszczamy je w dużym garnku, zalewamy na około 3 cm wodą, doprowadzić ją do wrzenia i gotujemy przez około dziesięć minut.

Możemy przejść do przygotowywania dżemu. Do garnka wsypujemy w równych proporcjach truskawki i cukier. Mieszamy je dokładnie, pamiętając przy tym, by usuwać z brzegów garnka nadmiar cukru, który się przylepi. Powinniśmy mieszać tak długo, aż owoce nie puszczą soku. Gotujemy dżem na średnim ogniu, kontrolując jego temperaturę na termometrze kuchennym. Doprowadzamy miksturę do wrzenia i zmniejszamy ogień. Należy zaczekać do momentu, aż temperatura w garnku ustabilizuje się na poziomie około 104 stopni. Jeżeli nastąpi to przy niższej temperaturze, możemy dodać jeszcze odrobinę cukru. Dżem ostrożnie przelewamy do słoików i od razu zakręcamy nakrętką. Słoiki z dżemem wkładamy do garnka i gotujemy we wrzącej wodzie przez około 10 minut. Po ostudzeniu warto opłukać je jeszcze zimną wodą w celu usunięcia ewentualnych zabrudzeń. Dżem jest gotowy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here