Jak zrobić zwykły omlet?

Omlety to bardzo dobry, smaczny i pożywny pomysł na śniadanie. Niestety, wiele osób rezygnuje z jego przygotowania, gdyż uważają, że jest ono trudne. Nic bardziej mylnego! Każdy, kto potrafi przygotować jajecznicę, bez problemu poradzi sobie również z przygotowaniem omletów. Należy przy tym jedynie pamiętać, by wykonywać je na patelni z teflonową powłoką (lub innego rodzaju nieprzywierającą). Przeczytaj nasze wskazówki, jak przygotować najprostszy omlet – później będziesz mógł rozwijać przepis, dodając swoje ulubione składniki.

Do przygotowania omletu w wersji podstawowej będziemy potrzebowali: trzy jajka, dwie łyżki mleka, dwie łyżki masła, do smaku przyprawy – pieprz i sól.

Na początek należy wbić do miseczki trzy jajka i ubić. Jeżeli zależy nam na tym, by miały jednolitą konsystencję, możemy zamiast tego wymiksować je w blenderze. Następnie przygotowujemy patelnię, rozgrzewamy ją na średnim ogniu, dodajemy masło i czekamy, aż się roztopi. Dobrze jest zwrócić uwagę na to, by rozprowadzić masło po całej powierzchni patelni – dzięki temu będzie ona dobrze natłuszczona i zyskamy pewność, że podczas smażenia omlet nie będzie przywierał.

Do jajek dodajemy mleko, oraz przyprawy: sól oraz pieprz. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki lub ponownie korzystamy z blendera. Należy zwrócić przy tym uwagę na fakt, by jajka były dobrze ubite. Im lepiej ubijemy jajka, tym bardziej puszystą konsystencję będzie miał nasz omlet.

Jajka należy przelać na patelnię w momencie, gdy masło zaczyna skwierczeć. Po przelaniu nie mieszamy jajek tak, jak ma to miejsce w sytuacji, gdy przyrządzamy jajecznicę – po prostu zostawiamy je, by się ściągnęły i czekamy około jednej minuty. Gdy spód się dobrze zetnie, poruszamy lekko omletem i przesuwamy go po patelni, pozwalając na rozlewanie się środka. Wykonujemy to do momentu, gdy jajka całkowicie się zetną. Wtedy przewracamy delikatnie omlet na drugą stronę. Na tym etapie możemy dodać również wszystkie dodatki, na które będziemy mieć ochotę – szynkę, ser, warzywa czy grzyby. Twój omlet jest gotowy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here