Przygotowujemy domową musztardę

Musztarda jest jednym z najchętniej wykorzystywanych przez Polaków dodatków do wielu mięs, kanapek, dipów czy marynat. Dodaje potrawom charakterystycznego smaku i aromatu, dlatego też chętnie po nią sięgamy. W sklepach dostępnych jest bardzo wiele rodzajów musztardy od różnych producenty. Najczęściej jednak kupując musztardę nie zwracamy uwagi na podany na etykietce skład, a zawiera on bardzo wiele niezdrowych konserwantów, wzmacniaczy smaku i barwników. Istnieje jednak sposób na to, by cieszyć się zdrową musztardą – możemy przygotować ją samemu w domu według prostego przepisu.

Do przygotowania domowej musztardy będziemy potrzebowali: szklankę suchej musztardy, pół szklanki nasion gorczycy, 3/4 szklanki cukru, dwie łyżki soli, dwie łyżki miodu, łyżkę pieprzu cayenne, półtora szklanki białego wina, pół szklanki octu i czyste, wyparzone słoiki.

Przygotowanie domowej musztardy jest bardzo proste. Będziemy musieli zmieszać suchą musztardę z gorczycą, cukrem i przyprawami i podgrzewać powoli w rondelku ciągle mieszając. Powoli dodajemy do rondelka białe wino, następnie miód i ocet. Tak przygotowaną mieszankę należy gotować ciągle mieszając jeszcze przez około jedną minutę.

W czasie gotowania nasza mieszanka powinna lekko zgęstnieć. Jeżeli po minucie gotowania jest nadal zbyt rzadka, możemy pogotować ją jeszcze przez dodatkową minutę do uzyskania pożądanej konsystencji, jednak nie dłużej.

Gotową mieszankę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików. Pamiętajmy przy tym, aby od razu szczelnie je zakręcić. Dzięki temu będziemy mogli wykorzystywać przygotowaną przez nas musztardę przez o wiele dłuższy czas. Innym dobrym pomysłem może być pasteryzacja.

Przygotowana według tego przepisu musztarda jest o wiele bogatsza w smaku od tej sklepowej. Ponadto mamy pewność, że nie zostały do niej dodane żadne sztuczne dodatki, konserwanty i barwniki. Tak przygotowaną musztardę będziemy mogli potem wykorzystać na wiele ciekawych sposobów – jako dodatek do mięs czy kanapek, podstawę sosów, marynat i dipów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here