Przygotowujemy ogórki kiszone

Ogórki kiszone to doskonała przekąska, dodatek do kanapek i dań obiadowych. Najlepiej smakują oczywiście przygotowane samodzielnie w domu. O ile doświadczone gospodynie domowe mają już swoje sprawdzone sposoby na kiszenie ogórków, o tyle jeśli chcesz przygotować ogórki po raz pierwszy, możesz zginąć w natłoku informacji i nie wiedzieć, co powinieneś zrobić. Jak uzyskać odpowiedni smak, sprawić, by były lekko twarde i bezpiecznie przetrwały w słoikach całą zimę? Przedstawiamy krok po kroku prosty sposób na przepyszne ogórki kiszone.

Do kiszenia będziesz potrzebować ogórków (najlepiej mniej więcej podobnej wielkości, by można było łatwo ułożyć je w słoiku, kopru, czosnku, korzenia chrzanu, soli, pieprzu, oraz wyparzonych litrowych słoików i nakrętek do nich.

Na początku należy nalać wody do zlewu i dokładnie oczyścić w niej ogórki. Do przygotowanych słoików wkładamy po gałązce kopru. Potem możemy zacząć wkładać ogórki – układajmy je równo, w przypadku małych zmniejszą się po dwa rzędy.

Następnie do słoika możemy dodać czosnek i i chrzan. Czosnek obieramy i do każdego ze słojów wrzucamy po dwa-trzy ząbki. Chrzan należy obrać i pokroić na słupki. Powinny być one mniej więcej tej samej wielkości co mały palec. W jednym słoiku umieszczamy po dwa słupki chrzanu. Oczywiście, nie trzeba się dokładnie trzymać tych proporcji. To. ile dodamy czosnku i chrzanu zależy od naszych preferencji smakowych. Po prostu powinniśmy pamiętać o tym, że im więcej ich włożymy do słoików. tym bardziej intensywny, ostry smak uzyskamy.

Kolejnym etapem jest przygotowanie zalewy. Na jeden litr wody (może być ona ciepła lub zimna) dodajemy czubatą łyżkę soli i czekamy aż się rozpuści. Litr zalewy wystarcza na zalanie trzech słoików. Powinniśmy to zrobić tak, by wszystkie ogórki były dokładnie zakryte.

Słoiki szczelnie zamykamy i odstawiamy do spiżarni lub piwnicy. Upewnijmy się, że wszystkie są szczelnie zamknięte i że nie dobywa się z nich ciche „syczenie”, a na pewno przetrwają zimę. Nie trzeba ich pasteryzować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here