Jak zrobić mojito?

Mojito to drink uwielbiany przez Polaków. Kojarzy się z gorącymi karaibskimi klimatami, jest odświeżający i przyjemny w smaku. Często zamawiamy mojito w barach i klubach, jednak ciekawym pomysłem będzie przygotowanie go samemu w domu. Dzięki temu w szary, deszczowy dzień poczujesz klimat egzotycznych wakacji. Przeczytaj, w jaki sposób samodzielnie przygotować mojito w domu.

Sposób wykonania tego drinka nie jest trudny, należy jednak pamiętać o tym, by nie zmieniać składników. Oczywiście, możemy zawsze przygotować napój zastępując trzcinowy cukier zwykłym, białym, albo zamiast limonki dodać cytrynę. Tak przygotowany napój może nadal nam smakować, jednak nie wiele będzie miał wspólnego z ulubionym drinkiem Ernesto Hemingwaya.

Do przygotowania mojito będziemy potrzebowali 50 ml białego rymu (na przykład firmy Bacardi), trzy łyżeczki brązowego cukru trzcinowego, limonkę,150-200 ml gazowanej wody mineralnej, pęczek liści mięty i lód.

Limonkę kroimy na pół – do każdej ze szklanek będziemy potrzebowali po połówce podzielonej na dwie lub trzy mniejsze części. Następnie wsypujemy po trzy łyżeczki brązowego cukru. Wyciskamy odrobinę soku, skórki również wkładamy do szklanki. Czas na dodanie listków mięty. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, możemy również rozetrzeć je przy pomocy moździerza – w ten sposób wydobędzie się więcej smaku. Do szklanki dodajemy lodu – może być on w formie kostek lub kruszony, Ilość lodu zależy od tego, jak bardzo schłodzony napój chcemy uzyskać. Standardowa ilość to około 1/3 szklanki.

Dodajemy rum i dopełniamy drinka gazowaną wodą mineralną. Możemy przystroić go jeszcze limonką lub listkiem mięty i jest gotowy. Możemy przygotować również mojito w wersji bezalkoholowej. To doskonały pomysł na imprezę z udziałem dzieci czy osób, które z różnych powodów nie mogą pić alkoholu. Wystarczy po prostu nie dodawać rumu, wodę mineralną gazowaną w takiej wersji możemy po prostu zastąpić napojem typu Sprite lub Schweppes. Z pewnością, bez względu na to, na którą z wersji się zdecydujemy, będzie smakować doskonale.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here