Decydując się na wypicie herbaty, stajemy przed nie lada wyczynem. Otóż występuje szeroki wachlarz herbat. Klasyfikuje się je nie tylko ze względu na kolor, na przykład czarna, czerwona, biała, żółta, zielona, ale też ze względu na dodatkowy skład towarzyszący liściom herbacianym, na przykład owocowa, kwiatowa, ziołowa. Poznajmy rodzaje oraz korzystne właściwości różnych herbat.

Czarna herbata – herbata na pobudzenie

Herbata czarna działa na pobudzenie, bo posiada wiele teiny, czyli odpowiednika kofeiny z kawy, a ponadto poprawia krążenie krwi. Herbatę tę tworzą sfermentowane liście herbaciane. Zaparza się ją w temperaturze mniej więcej 90 stopni Celsjusza. Napar z czarnej herbaty posiada gorzki smak i czerwonawy lub brunatny kolor.

Czerwona herbata – herbata na odchudzanie

Herbata czerwona działa na odchudzanie, bo wpływa na przemianę materii i energii, a ponadto reguluje poziom cholesterolu. Herbatę tę tworzę lekko sfermentowane liście herbaciane. Zaparza się ją w temperaturze mniej więcej 90 stopni Celsjusza. Napar z czerwonej herbaty posiada gorzki smak i czerwonawy lub brunatny kolor.

Biała herbata – herbata dla zdrowia oraz urody

Herbata biała działa korzystnie dla urody raz zdrowia, bo posiada wiele antyoksydantów, a co za tym idzie działa przeciwnowotworowo. Herbatę tę tworzą młode liście herbaciane lub nawet ich pączki. Zaparza się ją w temperaturze mniej więcej 80 stopni Celsjusza. Napar z białej herbaty posiada słodkawy smak i żółtawy kolor.

Żółta herbata – herbata na odporność

Herbata żółta działa korzystnie na odporność, bo posiada wiele witamin, a ponadto działa korzystnie na trawienie oraz usuwanie toksyn. Herbatę tę tworzą poddane procesowi oksydacji nieenzymatycznej liście herbaty. Zaparza się ją w temperaturze mniej więcej 80 stopni Celsjusza. Napar z białej herbaty posiada słodkawy smak i żółtawy kolor.

Zielona herbata – herbata na uspokojenie

Herbata zielona działa korzystnie na uspokojenie, a jednocześnie poprawia stan psychofizyczny. Herbatę tę tworzą niesfermentowane liście herbaciane. Zieloną herbatę zaparza się w temperaturze 70 stopni Celsjusza. Napar o słodkawym smaku posiada żółty kolor.

Yerba mate – herbata na raka

Yerba mate działa korzystnie na zapobieganie oraz leczenie nowotworów, bo zabiega wiele przeciwutleniaczy, a ponadto chroni przed chorobami wieńcowymi, w tym zawałami serca i wylewami mózgu. Herbatę tę tworzą liście ostrokrzewu paragwajskiego. Yerbę mate zaparza się w temperaturze mniej więcej 75 stopni Celsjusza. Napar o ostrym smaku posiada żółtawy kolor.

Herbaty kwiatowe, owocowe, ziołowe

Herbaty kwiatowe, owocowe oraz ziołowe posiadają nie tylko liście herbaciane, ale również dodatki w postaci kwiatów, owoców i ziół. Zazwyczaj tworzy się je z melisy, czystka, mięty, hibiskusa, dzikiej róży, malin, jeżyn, cytrusów. Napary odznaczają się przeważnie słodkawym smakiem. Nie tylko fantastycznie smakują, ale też działają tak jak rośliny, na bazie których się je tworzy.

Różnorodność herbat znajdziesz w sklepie internetowym kawaczyherbata24.pl. Sprawdź!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here