Sposoby na jesienne porządki w śpiżarni

Otwierasz drzwi od swojej zimowej spiżarni, stajesz i zamierasz. Znasz to? Przyszedłeś tylko po dżem, a prawie dostałeś epilepsji od ilości zawekowanych słoików. Wszędzie weki… Tu śliwki w occie, tu jakieś mętne ogórki – to pewnie kiszone. O i są nawet grzybki marynowane od babci Helenki z tamtego roku! Ale gdzie jest dżem?

Czas zrobić porządki

Całe lato spędzasz w kuchni przygotowując masowe ilości słoików, a potem nagle okazuję się, że twoją pracę szlak trafił, bo coś leży od kilku sezonów i właśnie się popsuło. To nie jest miłe uczucie, ale ten problem ma rozwiązanie. Zacznij naklejać etykiety! Przygotowujesz porcję dżemów truskawkowych? Zapisz datę przygotowania i smak, postaw na półce w miejscu wydzielonym tylko na dżemy. Robisz domowe nalewki, a potem częstujesz swoich gości i nie potrafisz odpowiedzieć co dokładnie im zaserwowałeś?Wydrukuj etykiety na nalewki i zapisuj najważniejsze informacje o danym wyrobie.

Słoikowy przegląd

Postanów sobie, że od teraz tworzysz w swojej spiżarni półkę na słodkie i słone przetwory – dzięki temu udając się po konfitury ominie Ciebie przerzucanie słoików w poszukiwaniach. Oszczędzisz wiele czasu i nerwów, a wejście do piwnicy będzie dla ciebie istną przyjemnością. Raz do roku zrób przegląd etykiet na nalewkach i produktach, pozbądź się tych, które wyglądają już podejrzanie bo mają np. popsute nakrętki, albo wiesz, że stoją od bardzo długiego czasu. Spisz ilości, które ci pozostały i na ich podstawie zajmij się przygotowaniami do kolejnego sezonu – po co produkować nadmierne ilości, a potem je wywalać.

Słoiki mają swoją hierarchię

Zawsze ustawiaj słoiki rzędami wedle smaków czy rodzajów przetworów, tak by każdy produkt mieć od razu na wyciągnięcie ręki. Wyroby alkoholowe stawiaj zawsze tak, by były widoczne etykiety na nalewkach – oszczędzisz sobie czasu na okręcanie butelek by zobaczyć co dobrego znajduję się w środku. Puste słoiki umyte i odkręcone przechowuj w jednym miejscu, najlepiej posegregowane wielkościami i przeznaczeniem.

Spiżarniana półka jak w prawdziwym biomarkecie

Zastosowanie tych kilku prostych zasad typu naklejanie etykiet na nalewki czy dżemy będzie bardzo rozsądnym zachowaniem. Unikniesz dzięki temu raz na zawsze typowych problemów z popsutymi produktami czy trudnymi do zidentyfikowania przetworami. Uczyni to Twoją spiżarnię przyjaznym dla oka i brzucha miejscem, a Ty i Twoi domownicy będziecie wchodzić tam z przyjemnością, czując się przy tym jak na zakupach w supermarkecie ze zdrową, domową żywnością.

Artykuł powstał we współpracy z https://www.winodomowe.pl/product-pol-424-Etykiety-na-nalewki-samoprzylepne-30x.html

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here