Rozgrzewające zupy na jesienne chłody

Po miesiącach upałów, długich dni i krótkich nocy, chłodna jesień przejęła stery, a wraz z nią wczesne zachody słońca, niskie temperatury i deszczowa aura. Trzeba się zatem jakoś rozgrzać. Jak to zrobić? Już podpowiadamy!

Sposoby na jesienne chłody

Każdy ma inny sposób na walkę z jesiennym chłodem. Jedni ubierają się na tzw. „cebulkę”, przywdziewając niezliczone warstwy grubej odzieży, drudzy rozgrzewają się gorącymi herbatami lub popularnymi grzańcami z dodatkiem imbiru oraz goździków, natomiast najbardziej przezorni łączą obie czynności. Nieocenionym sprzymierzeńcem w walce z wszechobecnym ziąbem są także sycące i rozgrzewające zupy, w których można użyć sezonowych składników dostępnych podczas jesiennych miesięcy.

Dlaczego warto jeść zupy podczas jesiennych miesięcy?

Dlaczego warto jeść zupy? Jest kilka powodów, a to kilka z nich:

  • Zupy są niezwykle pożywne dzięki wysokiej ilości składników odżywczych. Zawierają m.in. pokaźne ilości minerałów (potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez), błonnika, kwasów organicznych, witamin C, B, E oraz D (w przypadku, gdy mają w sobie makaron, kaszę bądź ryż);
  • Świetnie rozgrzewają i chronią nasz układ odpornościowy przed jesiennymi infekcjami;
  • Większość jest nietucząca dzięki niskiej kaloryczność (300 g zupy przygotowana na wywarze warzywnym dostarcza ok. 100 kcal).

Warto również dodać, że zupy nie są wyjątkowo trudnym daniem i nie wymagają ponadprzeciętnych umiejętności w kuchni. Nawet początkujący adept sztuki kulinarnej powinien sobie poradzić z przygotowaniem zupy. Wszystko zależy od chęci!

Przepisy na sycące i rozgrzewające zupy

My w Was wierzymy i z tego powodu wybraliśmy 4 przepyszne przepisy na zupy, które sprawdzą się na jesienne popołudnie! Oto one:

Życzymy smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here