Jesień to czas, kiedy natura szykuje się do zimowego snu, a my szukamy w domowym zaciszu ciepła i spokoju. W tym roku, w ten jesienny nastrój idealnie wpisują się trendy kulinarne, a lokalne cukiernie i kawiarnie kuszą bogactwem smaków i aromatów, które rozgrzewają od środka zmarznięte ciało i wprowadzają świąteczny nastrój dla ducha.
Dynia w roli głównej
W tym roku, w wielkim stylu powraca pomarańczowa królowa jesieni! Dynia to nie tylko symbol Halloween, ale przede wszystkim źródło witamin (A, C, E), minerałów (potas, magnez) i błonnika. Pieczona, gotowana, duszona, smażona – możliwości jej wykorzystania są nieograniczone. Z dyni przygotujemy pyszne zupy kremy z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego, rozgrzewające placki z pikantnym sosem na bazie jogurtu i kolendry, wilgotne ciasta z orzechami i cynamonem, a nawet… kawę dyniową z korzennymi przyprawami!
Dubajska czekolada – Twoja egzotyczna podróż
Wśród jesiennych trendów kulinarnych, na szczególną uwagę zasługuje dubajska czekolada. Swoją popularność deser ten zawdzięcza mediom społecznościowym, a jego wyjątkowość tkwi w połączeniu nietypowych, zaskakujących składników i tekstur.
Bazę wyrobu stanowi mleczna czekolada, która nadaje słodyczy i kremowej konsystencji. Sercem deseru jest natomiast nadzienie pistacjowe. Gęsty, kremowy ganache z pistacji, wzbogacony o pastę tahini (z sezamu), dodaje głębokiej, orzechowej nuty. Trzecim, ważnym składnikiem deseru, jest chrupiące ciasto kataifi (cienkie, nitkowate ciasto, popularne w kuchni Bliskiego Wschodu). Ciasto zostaje drobno posiekane i dodane do nadzienia pistacjowego, nadając mu rozkosznej chrupkości.
Jesień – doskonały czas, by delektować dubajską czekoladą. Możesz to zrobić we wrocławskiej cukierni Tortownia na Bema, gdzie jest ona starannie i zgodnie z oryginalnym przepisem przygotowywana. Czytaj o przepisie więcej na stronie cukierni, a następnie odwiedź lokal i spróbuj deseru, solo lub w towarzystwie jesiennej kawki czy rozgrzewającej herbaty.
Dodatkowo, przy pierwszym zamówieniu online możesz skorzystać z wyjątkowej promocji! Wpisz kod promocyjny DUBAI20 podczas składania zamówienia, aby otrzymać 20% zniżki. Liczba użyć kodu jest ograniczona do 50, więc nie czekaj i złóż zamówienie już teraz!
Grzane napoje na chłodne wieczory
W chłodne, jesienne wieczory, nic nie smakuje tak dobrze, jak kubek gorącego napoju, który rozgrzewa dłonie i wprowadza przytulną atmosferę. Klasyczne grzane wino z pomarańczą, goździkami i cynamonem to zawsze dobry wybór. Alternatywą dla wina może być grzane piwo z dodatkiem miodu i imbiru, aromatyczny cydr z nutą anyżu i kardamonu, a nawet rozgrzewający sok jabłkowy z przyprawami korzennymi, np. cynamonem, goździkami i imbirem. Dopełnieniem całości będzie kubek z ulubionym motywem i ciepły, miękki koc.
Comfort food
Powrót do smaków dzieciństwa – jesienią chętniej sięgamy po dania, które kojarzą nam się z domowym ciepłem, beztroskim dzieciństwem i rodzinnymi tradycjami. Zupy krem z pieczonych warzyw, gulasze wołowe z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami, zapiekanki ziemniaczane z kiełbasą i serem, kluski śląskie z pieczonym boczkiem – to idealne propozycje na jesienne obiady i kolacje, które zaspokoją nie tylko głód, ale i potrzeby duszy.
Przyprawy, które rozgrzewają duszę i ciało
Cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, anyż, goździki – te aromatyczne skarby natury, to prawdziwy eliksir na jesienne chłody. Nie tylko dodadzą potrawom głębi smaku, ale także rozgrzeją, wzmocnią odporność i poprawią krążenie. Dodawajmy je do kawy i herbaty, wzbogacajmy nimi desery, ciasta, a także dania główne, takie jak gulasze, zupy czy pieczone mięsa. Wykorzystujmy je do przygotowania rozgrzewającego curry z ciecierzycą i dynią lub aromatycznej marynaty do pieczonego kurczaka z jabłkami.