Odchudzanie z kapustą

Niezwykle popularną kiedyś dietą była dieta kapuściana, do stosowania której przyznawał się nawet Aleksander Kwaśniewski. Pozwala ona w ciągu kilku dni zrzucić nawet 5 kilogramów. Jej skuteczność opiera się na zasadzie jedzenia na obiad zupy przygotowanej z kiszonej lub surowej kapusty. Z racji dużej zawartości błonnika oraz właściwości przeczyszczających pozwala pozbyć się nadmiernych kilogramów. Sekretem skuteczności tej diety jest bardzo szybkie pozbywanie się z organizmu wody. Właściwości przeczyszczające polegają na stopniowym odwadnianiu układu pokarmowego, dlatego należy bardzo dużo pić, żeby wspomóc organizm. Niestety efekty tej kuracji nie przynoszą spodziewanych efektów w procesie długofalowego odchudzania. Z tego powodu zaleca się stosowanie diety kapuścianej jako wstępu do innych diet. Dzięki niej szybko tracimy wstępne kilogramy, a dobór dodatkowej terapii pozwala na kontynuowanie tego procesu. Niestety znaczącym minusem tej diety, który skutecznie mnie przed nią odstrasza, są wzdęcia, powstające naturalnie podczas trawienia kapusty. Warto się więc zastanowić, czy jesteśmy przygotowani na tego typu niedogodności. Wzdęcia mogą prowadzić bowiem do bólów brzucha i niebezpiecznych powikłań jelitowych.

prohelvetia.pl

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułModa na wegetarianizm
Następny artykułWalka o zdrowie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here