Jak zrobić kruszonkę?

Kruszonka zazwyczaj jest niezbędnym, słodkim dodatkiem do tradycyjnego ciasta drożdżowego, drożdżówek lub ciast z kruchym spodem. Zastanawiając się jak zrobić kruszonkę, warto sięgnąć do przepisów babć, zajrzeć do książki kucharskiej bądź odwiedzić strony internetowe, na których dostępne są różnorodne przepisy.
Najprostszym sposobem na wykonanie tradycyjnej kruszonki jest połączenie ze sobą miękkiego masła, mąki i cukru. Proporcje powinny być dobrane w taki sposób aby ciasto nie kleiło się do rąk. Zazwyczaj kruszonkę posypuje się na wierzch ciasta i zapieka kilkanaście minut aż do zarumienienia się kruszonki.
Kruszonkę można też urozmaicić poprzez dodanie do ciasta płatków owsianych, siemienia lnianego, orzechów czy rodzynek. Ciasto bądź ciastka z kruszonką można dodatkowo polać lukrem z cukru pudru, polewą czy też roztopioną czekoladą. Płatki owsiane mogą także z powodzeniem zastąpić mąkę w kruszonce. Są one dużo zdrowsze od mąki pszennej, ponieważ zawierają bardzo dużo cennego błonnika i wiele innych wartości odżywczych. Jest to sposób na przygotowanie mniej kalorycznej kruszonki, która z pewnością będzie równie smaczna. Biały cukier można także zastąpić cukrem trzcinowym. Niezbędnym dodatkiem do kruszonki jest masło. Warto wybrać masło wysokiej jakości.
Aby przygotować dietetyczny, ale też smaczny deser dla całej rodziny,, należy naczynie żaroodporne bądź małą blaszkę do pieczenia nasmarować tłuszczem, umieścić w niej ulubione jabłka obrane ze skóry i pokrojone w większą kostkę. Na górze posypać kruszonkę przygotowaną na bazie płatków owsianych, masła i cukru trzcinowego. Taki deser wymaga zapieczenia w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut do momentu zapieczenia się jabłek i zarumienienia kruszonki. Danie można dodatkowo przyozdobić bitą śmietaną. Do jabłek warto dorzucić garść migdałów, orzechów laskowych, suszonej żurawiny lub rodzynek. Jest to idealny posiłek dla osób będących na diecie oraz dzieci. Przygotowuje się go w bardzo krótkim czasie.

www.zapasczasu.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here