Czystek – dlaczego warto włączyć go do diety?

Czystek w ciągu ostatnich lat zyskał na popularności. To roślina, która posiada liczne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć czystek do swojej diety?

Czym jest czystek?

Czystek (Cistus L.) jest rodzajem krzewu, który zaliczany jest do rodziny czystkowatych. Najczęściej spotykany jest w rejonie Morza Śródziemnego oraz w Azji Zachodniej. W Polsce nie rośnie dziko, ale jest uprawiany.

Tworzy krzewy o wysokości 60-100 cm z kwiatami w kolorze białego, różowego do purpurowego. Płatki kwiatów czystka otwierają się o poranku i zamykają po zapadnięciu zmroku.

Co zawiera czystek?

Czystek zyskał swoją popularność dzięki bogactwu wartościowych składników prozdrowotnych. Wśród nich można wyróżnić przede wszystkim:

  • olejki eteryczne
  • flawonoidy (rytyna)
  • garbniki
  • kwasy fenolowe (galusowy, elagowy, katechowy)
  • proantocyjanidyny

Ze względu na naturalną kompozycję tak wartościowych związków czystek używany jest w lecznictwie już od ponad 2500 lat.

Właściwości czystka:

  • posiada działanie przeciwutleniające – likwiduje wolne rodniki prowadzące do uszkodzenia komórek
  • oczyszcza organizm – pomaga w oczyszczaniu organizmu z bakterii, wirusów oraz grzybów
  • poprawia stan skóry – dzięki niemu można łatwiej pozbyć się trądziku
  • zmniejsza ilość niekorzystnego cholesterolu LDL – dzięki temu chroni serce i układ krwionośny
  • poprawia odporność – zwiększa odporność organizmu na infekcje
  • chroni układ pokarmowy – pomaga neutralizacji szkodliwych substancji, hamuje stany zapalne

Ze względu na te właściwości czystek jest obecnie tak chętnie wybierany przez wiele osób, które chcą w naturalny sposób wspomagać swoje zdrowie.

Jak stosować czystek?

Najwygodniejszą formą stosowania czystka jest herbatka z czystka – pita regularnie, każdego dnia, pozwala na dostarczenie do organizmu odpowiedniej dawki substancji aktywnych.

Torebkę albo łyżeczkę suszonego czystka należy zalać wrzątkiem i odczekać około 10 minut. Aby smakował lepiej, można dodać do niego miód, syrop z agawy czy cytrynę. Czystek należy pić 2 razy dziennie. Jedną porcję można parzyć wielokrotnie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here