Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowe od lat uchodzi za niezdrowy produkt, pełen cukru, konserwantów i złych tłuszczów. Tymczasem kupując je u sprawdzonego źródła, możemy otrzymać produkt bogaty w witaminy i minerały. Ta orzechowa bomba naprawdę może być zdrowa.

Czym jest masło orzechowe?

Masło orzechowe to po prostu pasta do smarowania, wytworzona z orzechów. Orzechy te są poddawane prażeniu w bardzo wysokiej temperaturze, sięgającej 200 stopni. Najczęściej produkt ten produkuje się z orzechów arachidowych. Nie chodzi przy tym o ich niesamowite wartości odżywcze, ale po prostu o niską cenę. Tak naprawdę bowiem masło orzechowe można wytworzyć z każdego rodzaju orzechów – od włoskich, przez migdały, aż po orzechy laskowe. Najczęściej jednak do tego celu wykorzystuje się właśnie orzechy arachidowe, a także migdały i nerkowce.

Czy warto jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe, o ile wytworzone jest z naturalnych składników, stanowi źródło witamin i minerałów. Przede wszystkim produkt ten jest bogaty w pełnowartościowe białko, które stanowi istotny element diety wegańskiej i wegetariańskiej. Poza tym masło orzechowe zawiera tłuszcze nienasycone, czyli tak zwane zdrowe tłuszcze, w tym kwas alfa-linolenowy, kwas omega-3, omega-6 i omega-9. One dbają o usprawnienie pracy mózgu, obniżenie ciśnienia krwi, a także mają właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i antymiażdżycowe. Masło orzechowe zawiera też wiele antyoksydantów, które regulują poziom cukru we krwi i sprzyjają sercu.

Jak wybrać zdrowe masło orzechowe?

Oczywiście nie każde masło orzechowe będzie zdrowe. Na rynku wiele jest produktów o podejrzanym, chemicznym składzie. Zawierają one szkodliwy olej palmowy i syrop glukozowy w proszku. Orzechy natomiast stanowią co najwyżej 50-60 procent tego produktu. Właśnie dlatego dietetycy nakazują czytać składy poszczególnych produktów. Powinno się wybierać masło orzechowe, które jest w 100 procentach ekologiczne, bez dodatków, sztucznych substancji, cukru i konserwantów.

Czy sportowcy powinni jeść masło orzechowe?

Warto się też zastanowić, czy skoro masło orzechowe stanowi podstawowy element zdrowej diety, powinni je spożywać również sportowcy. Naukowcy i dietetycy wskazują, że optymalna ilość masła orzechowego w diecie sportowca to mniej więcej 2-3 łyżki dziennie. Ilość ta ostatecznie zależy jednak od uprawianej dyscypliny i intensywności treningów. Warto jednak wprowadzić ten produkt do diety sportowca, ponieważ podnosi poziom serotoniny, a także zawiera niacynę, witaminy w grupy B oraz białko roślinne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here