Przygotowaliśmy listę produktów, które zawsze warto mieć w domu, aby móc szybko przygotować obiad. Jeśli nie masz pomysłu lub czasu na wielkie gotowanie, sięgnij po sosy Pudliszki czy Podravka, koncentrat pomidorowy, majonez czy makaron. Sprawdź, czego nie masz w spiżarni oraz lodówce i zrób zapasy! Oto TOP 5 produktów, które powinieneś mieć zawsze.
Niespodziewanie wpadną znajomi? Wracasz później, bo należało skończyć projekt w firmie? Rozłożyło Cię przeziębienie lub spadek formy? Ostatnią rzeczą, na jaką masz wtedy ochotę, jest gotowanie.
Zamiast wybierać się na zakupy, sprawdź, co masz w spiżarni i przygotuj szybkie danie. Jest kilka produktów, które zawsze powinieneś mieć w domu – m.in. sosy Pudliszki, Knorra lub inne, makaron, kasze itd. Ewentualnie możesz skorzystać z produktów gotowych – jak fasolka po bretońsku Pudliszki lub innego producenta.
Gotowe sosy
Sprawdź, czy masz koncentrat pomidorowy, gdyż na jego bazie szybko przygotujesz prosty sos pomidorowy. Inne – jak grzybowy, orientalny czy chiński – wymagają więcej pracy i czasu. Posłużą jako baza do wielu dań, dlatego też zawsze warto mieć w szafce ulubione sosy Pudliszki czy innego producenta. Wystarczy, że ugotujesz makaron lub ryż i danie jest gotowe!
Gotowe dania
Lepiej samodzielnie ugotować posiłek, ale nie zawsze mamy taką możliwość. Dla naprawdę zapracowanych alternatywą są dania gotowe – np. pulpety lub fasolka po bretońsku Pudliszki. Dobrze mieć je w szafce na wszelki wypadek, jeśli zdarzają Ci się zaskakujące sytuacje i późne powroty do domu.
Makarony i kasze
Produkty sypkie sycą i szybko się gotują – zwykle wystarczy kwadrans, aby mieć gotową bazę do obiadu. Przechowuj je w szczelnie zamkniętych pojemnikach i na bieżąco wykorzystuj. Polecamy m.in. makarony z pszenicy durum, kaszę gryczaną, pęczak itd. Dobrze mieć także na przykład soczewicę, którą gotuje się równie szybko jak kasa czy ryż!
Słodkie przetwory
W porze obiadowej możesz mieć ochotę na domowe konfitury czy powidła. Usmaż naleśniki i podaj je z sosem śliwkowym. Albo placuszki z konfiturą wiśniową… Warto mieć w domu kilka słoików z owocami, a ponadto różne bakalie. Jeśli nawet nie przyrządzasz obiadu na słodko, zawsze rozsądniej jest przekąsić garść orzechów i rodzynek niż paczkę ciastek.
Mrożone warzywa
Poza sezonem brakuje nam świeżych warzyw, ale można korzystać z mrożonych. Przez cały rok kupisz m.in. brokuł, kalafior, mieszankę warzyw, bób czy fasolkę w każdym supermarkecie. Są także miksy idealne na zupę – np. wiosenną czy barszcz ukraiński. Mrożonki są dobrą podstawą do zupy lub obiadu, a ponadto dostarczą sporej dawki witamin!