Co jeść na diecie bezglutenowej

Celiakia czyli choroba trzewna polega na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego, które związane są z nietolerancją glutenu. Jest to choroba dość uciążliwa, jednak medycyna znalazła na nią sposób. Leczenie polega na stosowaniu specjalnej diety, w której wyeliminowane z pożywienia zostają wszystkie produkty zawierające pszenicę, żyto bądź jęczmień, zarówno naturalne, jak i przetworzone. Aby leczenie było skuteczne, dieta powinna być stosowana nieprzerwanie przez całe życie chorego. Produkty, które są zakazane u osób cierpiących na celiakię, to mąka pszenna oraz żytnia, makarony, pieczywo zarówno białe jak i razowe, chleb chrupki, kasza jęczmienna oraz manna, otręby pszenne, wszelkie wyroby cukiernicze zawierające mąkę pszenną, wędliny z domieszką glutenu, zbożowa kawa oraz ocet. Zabronione jest także jedzenie wszystkich innych produktów z dodatkiem jęczmienia, pszenicy lub żyta. W Polsce chorzy muszą również unikać owsa, gdyż jest on również zanieczyszczony. Dieta ta jest dość restrykcyjna, trzeba także uważać na jedzenie poza domem. Na szczęście coraz więcej restauracji ma w swoich menu potrawy odpowiednie dla osób chorujących na celiakię. Także produkty spożywcze odpowiednie dla chorych są oznaczane znakiem przekreślonego kłosa. Dzięki temu łatwiej jest znaleźć odpowiednie dla siebie dania.

wrastajacypaznokiec.pl

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMetoheksyton
Następny artykułMedycyna a lekarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here