Smażenie na głębokim tłuszczu nie sprzyja zdrowej diecie. Niestety użycie małej jego ilości na tradycyjnej patelni powoduje, że produkty poddawane obróbce termicznej przypalają się i tracą walory smakowe. Na szczęście są patelnie ceramiczne, na których z powodzeniem możemy zdrowo smażyć i smacznie przygotowywać posiłki. Co więcej, są one wyjątkowo trwałe, odporne na zarysowania, ścieranie, jak również na odkształcanie, co czyni je wręcz niezastąpionymi w kuchni.
Smaż, duś, piecz i praż
Patelnia pokryta cienką powłoką ceramiczną to niezastąpione naczynie kuchenne, na którym błyskawicznie przygotujemy różne potrawy. Co ważne, doskonale sprawdza się na wszystkich rodzajach kuchenek, jak również na płytach indukcyjnych. Niewątpliwą jej zaletą jest fakt, że bardzo szybko się nagrzewa, osiągając optymalną temperaturę smażenia, a ciepło rozprowadzane jest na niej bardzo równomiernie. Warstwa ceramiki, jaką jest pokryta, nie zawiera szkodliwych dla zdrowia substancji, jak to jest w przypadku patelni teflonowych, a równie efektywnie co teflon zapobiega przywieraniu potraw. Podczas ich przygotowywania nie ma więc konieczności używania dużych ilości tłuszczu. Patelnia ceramiczna umożliwia smażenie przeróżnych produktów, między innymi:
– warzyw
– mięs i ryb
– omletów, placków czy naleśników
– innych, delikatnych potraw
Na patelni ceramicznej można też przygotowywać potrawy wymagające duszenia, a także z powodzeniem używać jej do prażenia pestek, przypraw, a nawet kawy.
Doskonałej jakości patelnia na lata
Patelnie ceramiczne są niemal niezniszczalne. Najczęściej produkuje się je z aluminium, dlatego są niezwykle lekkie, co znacznie ułatwia ich użytkowanie. Cechują się również ponadprzeciętną wytrzymałością oraz odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Powłoka ceramiczna, która znajduje się w ich wnętrzu jest bardzo trwała i nie wyciera się tak jak teflon. Aby jednak tego rodzaju patelnia długo i niezawodnie służyła, musi być odpowiednio czyszczona i pielęgnowana. Na wolno jej szorować, a podczas mycia należy używać łagodnych detergentów i miękkiej gąbki. Ze względu na to, że jest ona często wykorzystywana do smażenia bez tłuszczu, jej powłoka może się szybciej zużywać. Od czasu do czasu należy ją więc natłuścić cienką warstwą oleju, a następnie delikatnie spłukać pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha.
Wysokiej jakości patelnia z powłoką ceramiczną nie kosztuje mało, ale warto w nią zainwestować. Okazyjne ceny można znaleźć w sklepach online, a zwłaszcza na stronie indelo.pl, gdzie w niezwykle atrakcyjnych cenach oferowane są markowe produkty na każdą kieszeń.