Pakowanie próżniowe

Żywność można pakować próżniowo przy pomocy specjalistycznych urządzeń, nazywanych pakowaczkami próżniowymi. Wykorzystuje się je głównie w lokalach gastronomicznych, zakładach przemysłowych i na stoiskach handlowych, choć w warunkach domowych też potrafią się sprawdzać. A na czym to pakowanie próżniowe polega?

Jak to działa?

Pakowanie próżniowe nie jest żadną nową technologią. To metoda używana powszechnie od wielu lat, która umożliwia właściwe przechowanie żywności i zachowanie jej walorów – zarówno smakowych i zapachowych, jak i odżywczych. Pakowaczka próżniowa pozwala znacząco wydłużyć termin przydatności do spożycia niemalże każdego produktu.

W trakcie pakowania próżniowego żywność trafia do specjalnych opakowań, z których następnie wyciąga się powietrze. Pojemniki są kolejno hermetycznie zamykane. Szczelne zamknięcie sprawia, że produkty spożywcze na długi czas zachowują swoją świeżość i inne walory.

Jaką żywność można pakować próżniowo?

Niemalże każdy produkt spożywczy, który występuje w swojej niezmienionej formie, można zapakować próżniowo. Za pomocą tej technologii pakuje się głównie różnego rodzaju mięsa (w tym wędliny oraz ryby surowe i wędzone), nabiał (głównie żółte i białe sery), ziarna, pestki oraz owoce. Bardziej specjalistyczne pakowaczki próżniowe umożliwiają nawet szczelne zapakowanie produktów płynnych (przede wszystkim sosów) oraz dań gotowych.

Zanim jakikolwiek produkt trafi do pakowaczki próżniowej, trzeba go odpowiednio przygotować. Żywność na pewno musi być czysta i względnie świeża. Warto też pomyśleć o jej delikatnym schłodzeniu jeszcze przed jej zapakowaniem.

Jak kupić dobrą pakowaczkę próżniową?

Aby móc w ogóle pakować jakąkolwiek żywność w sposób próżniowy, należy dysponować przeznaczonym do tego celu urządzeniem. Wybierając je, warto sprawdzić jego ogólną moc, sposób wykonania, przewidywaną wytrzymałość oraz wydajność pompy. Każda pakowaczka próżniowa jest też kompatybilna z określonym typem woreczków i na ten aspekt również należy zwrócić uwagę.

Ogólnie rzecz biorąc wyróżnia się dwa główne typy pakowaczek – komorowe oraz listwowe. Obie potrafią sprawdzać się bardzo dobrze, bo też obie są stosowane w nieco innych celach, o czym trzeba pamiętać.

Pakowaczki próżniowe znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here