mąka kukurydziana - jakie ma właściwości?

Mąka kukurydziana jest świetną alternatywą dla tradycyjnej mąki pszennej. Uwielbiana jest zwłaszcza przez osoby na diecie oraz te, które nie tolerują glutenu. Wyróżnia się swoją niską ceną oraz łatwą dostępnością. Pozyskiwana jest z dojrzałych kolb kukurydzy, które najpierw są poddawane procesowi suszenia, a następnie przemiału.

Czym jest mąka kukurydziana?

Mąka kukurydziana jest mąką bezglutenową, jest dostępna w sklepach aż w trzech grubościach. Najbardziej wartościowa jest odmiana najgrubsza. Ten rodzaj mąki jest bogaty w witaminy i minerały, takie jak: potas, żelazo, magnez, czy witaminy A, B i E. Mąka kukurydziana jest silnym antyoksydantem, który chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które jak wiadomo przyczyniają się w znacznym stopniu do przedwczesnego starzenia się naszej skóry.

Substancje zawarte w mące kukurydzianej nie tylko chronią nas przed różnymi chorobami, w skuteczny sposób również wzmacniają naszą odporność. Jedynym minusem tej odmiany mąki jest to, że nie posiada zbyt wielu cennych aminokwasów, które są niezbędne do syntezy witaminy PP. W takiej sytuacji podczas gotowania warto do mąki kukurydzianej dodać odrobinę mąki sojowej.

Jakie zastosowanie posiada mąka kukurydziana w kuchni?

Mąka kukurydziana ma dość szerokie zastosowanie w kuchni. Po pierwsze można ją stosować do zwiększania puszystości potraw oraz do dodawania im lekko słodkiego smaku. Mąka kukurydziana jest również w stanie zmienić kolor naszego dania, nadając mu piękną żółtą barwę.

Z tej odmiany mąki najczęściej są przygotowywane tortille, tacos oraz nachos. W naszym kraju zazwyczaj jest stosowana przez osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy oraz te, które nie mogą jeść tradycyjnej mąki, ponieważ występuje w niej gluten. Mąkę kukurydzianą można dodać tak naprawdę do wielu dań, wszystko zależy do naszej kreatywności. Można z niej wyczarować chleb, bułki, naleśniki, a nawet ciasto.

Jak wykonać domową mąkę kukurydzianą?

Jest to banalnie proste i szybkie. Do jej wykonania potrzebna jest nam kasza kukurydziana. Pierwszym etapem jest jej zmieleniem w młynku do kawy, a następnie należy powstałą mąkę przesiać przez sito. W ten sposób pozbędziemy się zbyt dużych kawałków kaszy. Gotowe!

Źródło: https://www.wroclovedesign.pl/czym-charakteryzuje-sie-maka-kukurydziana/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here