rzeźnik

Czy zastanawialiście się kiedykolwiek Jak wygląda praca rzeźnika? Być może po prostu szukacie w internecie eksperymentalnych lub nietypowych zawodów, których moglibyście się podjąć? Niezależnie od tego, jaka jest odpowiedź na to pytanie, my dzisiaj odpowiemy na wszystkie wasze pytania. Na czym polega praca rzeźnika? Co należy do zadań i obowiązków osoby pracującej na takim stanowisku? Jesteście ciekawi? Odpowiadamy!

Przeczytaj też: https://www.zawody.pl/praca-rzeznika/ 

Rzeźnik – czym się zajmuje?

Głównymi zadaniami osoby, pracującej jako rzeźnik jest przygotowywanie mięsa do dalszego przetwórstwa oraz spożycia. Osoba na takim stanowisku dzieli części mięsa według określonej klasyfikacji. Dodatkowo zajmuje się on:

  • produkcją wędzonek, wędlin, wyrobów wędliniarskich, tłuszczów topionych,
  • przechowywaniem surowców, konserwowaniem mięsa, 
  • napełnianiem konserw,
  • zagospodarowaniem ubocznych produktów uboju. 

Rzeźnik jest osobą, która musi mieć nerwy ze stali. Trzęsące się ręce na takim stanowisku pracy są całkowitą dyskwalifikacją.

Kto nadaje się do pracy w takim zawodzie?

Tak jak wspomnieliśmy na początku pracy na takim stanowisku nie należy do najłatwiejszych. Jeżeli zastanawiamy się, czy będzie ona dobrą opcją dla nas, powinniśmy na spokojnie to przemyśleć. Przed podjęciem się pracy w takim zawodzie wskazane jest, żeby sięgnąć po drastyczne filmiki z ubojni, aby zobaczyć jaka będzie nasza reakcja. Jeżeli już na etapie oglądania filmików czujemy się nieswojo, zbiera nas na wymioty, mrużymy oczy lub odwracamy wzrok, to z pewnością na żywo, kiedy dojdą do tego odgłosy i zapachy, będzie tylko gorzej.

Zakres obowiązków w pracy rzeźnika

Do obowiązków osoby na takim stanowisku należą:

  • nadzór nad zwierzętami przyjętymi do uboju, 
  • dobór narzędzi i maszyn do uboju,
  • ubój zwierząt i poubojowa obróbka mięsa przy zastosowaniu odpowiednich narzędzi, 
  • przeprowadzanie rozbioru i klasyfikacji mięsa, 
  • wykonuje czynności rozbioru tusz, półtusz i ćwierćtusz na części zasadnicze, 
  • dobiera i przygotowuje do produkcji surowce, dodatki oraz materiały pomocnicze, 
  • sporządzanie gotowych produktów, takich jak wędliny czy wędzonki, magazynowanie mięsa i przeznaczanie go do sprzedaży,
  • sporządzanie dokumentacji.

Zobacz też: http://www.miastomojeawnim.pl/rzeznik-ile-zarabia/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here