Przygotowanie makowca jest tradycją świąteczną w wielu domach. Ciasto jest idealne zarówno na Wielkanoc, Boże Narodzenie, jak i bez okazji. Przepis nie należy do najłatwiejszych, jednak postępowanie zgodnie z instrukcją pozwoli uzyskać zamierzony rezultat w postaci pysznego, kruchego i wilgotnego makowca z równie smaczną polewą czekoladową.
Składniki
Ciasto:
- ¼ kostki drożdży
- 250 g mąki
- ½ kostki margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki mleka
- 1 jajko
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mak:
- 2 szklanki suchego mielonego maku
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- aromat migdałowy
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej, deserowej, białej
- 25 g masła
Przygotowanie
W pierwszej kolejności należy rozpuścić drożdże w zimnym mleku. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji połączyć je z pozostałymi składnikami na ciasto. Można je najpierw wymieszać łyżką, a następnie wyrobić dłońmi. Tak przygotowane ciasto należy schłodzić w lodówce.
Następnym krokiem jest zrobienie masy makowej. Mak należy zalać wrzątkiem, ostudzić, a następnie odcisnąć na sicie. Do tak przygotowanego maku należy dodać miód, żółtko, rozpuszczone wcześniej masło, aromat oraz bakalie. Następnie należy ubić białka na sztywną pianę i dodać do maku.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na kształt zbliżona do prostokąta o grubości około 1 cm. Rozsmarować masę makową pozostawiając z jednej strony około 5 cm odstępu. Następnie zwinąć makowiec i piec około 35-45 minut w temperaturze 170 st. Celsjusza.
Masło na polewę rozpuścić, dodać kostki czekolady i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Od razu polać makowiec, opcjonalnie można posypać go orzechami.
Co jeszcze może znaleźć się na świątecznym stole?
Obok pysznego makowca z czekoladową polewą, ze smakiem zjedzone zostaną z pewnością muffiny czekoladowe od Wedla. To sprawdzony i szybki sposób na przygotowanie pysznego, słodkiego deseru, który zachwyci przede wszystkim najmłodszych domowników.