Bób, nie tylko smaczny ale też pożyteczny

Bób jest warzywem strączkowym, ma wiele wartości odżywczych. Dlatego właśnie warto się nim zajadać.
W bobie znajdziemy między innymi:
– dużą zawartość białka,
– kwas foliowy, (przez co szczególnie polecany jest dla kobiet w ciąży),
– potas,
– błonnik,
– witaminy z grupy B,
– witaminę C,
– witaminę A,
– witaminę K,
– kwas pantotenowy,
– Niacynę,
– Ryboflawinę,
– Tiaminę,
– wapń,
– żelazo,
– magnez,
– fosfor,
– potas,
– sód,
– cynk.
Bób powinno się jeść ze skórką, gdyż to właśnie ona zawiera najwięcej witamin. Bób jest dość kaloryczny, więc będąc na diecie nie należy z nim przesadzać. Młody bób możemy jeść na surowo, oczywiście tylko w przypadku jeśli jego skórka nie jest zbyt twarda. Warzywo to może powodować wzdęcia. Możemy ich jednak uniknąć, jeżeli bób przygotujemy w odpowiedni sposób.

Jak zrobić bób:
1. Należy wybrać tylko zdrowe warzywa (bez plamek i przebarwień).
2. Następnie należy je dobrze umyć pod bieżącą wodą.
3. Umyty bób, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do wystygnięcia.
4. Kiedy woda będzie już chłodniejsza (po około piętnastu minutach), wylewamy ją.
5. Do garnka, w którym znajduje się bób wlewamy świeżą wodę, następnie solimy ją.
6. Bób gotujemy na dużym ogniu, pod przykryciem do czasu aż zmięknie. Czas ten zależy od wieku bobu. Gotowanie powinno trwać od piętnastu do trzydziestu minut.
7. Bób możemy jeść ze skórką (taki sposób jest zalecany, gdyż to właśnie w skórce znajduje się najwięcej wartości odżywczych).
8. Do smaku do ugotowanego bobu możemy dodać masła z solą.
9. Smacznego!

Z bobu możemy również robić inne, bardziej wyszukane dania lub dodatki takie jak na przykład: bób z kurkami, Bób z boczkiem i cebulą dymką, bób zapiekany z winem, bób z kurczakiem panierowanym w parmezanie, makaron z bobem, groszkiem i miętą, mus z bobu z wędzonym łososiem norweskim, tortilla z bobem, zupa z bobem i brązowym ryżem czy frittata z bobem i cukinią.
Nie ważne jest jednak jaką formę wybierzemy, ważne żeby od czasu do czasu po bób sięgnąć. Doceńmy go nie tylko za smak ale i za właściwości.

www.bezpresji.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here