Mieszane whisky, czyli blendy, są jednymi z najczęściej kupowanych odmian tego napoju. Warto wiedzieć, że choć blended whisky można kupić już za kilkadziesiąt złotych, to niektóre mieszanki są tak doskonałe, że trafiają nawet do brytyjskiej rodziny królewskiej. Czym więc tak naprawdę jest mieszana whisky i co warto wiedzieć przed zakupem?
Co wchodzi w skład blended whisky?
W większości mieszanek istotnym składnikiem jest przynajmniej jedna whisky słodowa, czyli single malt – pozostałe składniki znacznie się różnią, w zależności od pomysłu i upodobań osoby odpowiedzialnej za kupaż, czyli mieszanie. Najczęściej są to inne whisky zbożowe, ale czasami także dodaje się odrobinę innych alkoholi, np. sherry, a nawet spirytusu. Już mieszanka dwóch whisky nazywa się blendą – ale niektóre marki oferują blended whisky złożone nawet z kilkuset destylatów.
Jacy są najpopularniejsi producenci blended whisky?
Nawet osoby gustujące w innych trunkach lub niespożywające alkoholu z pewnością słyszały nazwę Johnnie Walker. Był on jednym z pierwszych mistrzów kupażu, czyli sztuki mieszania whisky. Ciekawostką jest, że wcześniej zajmował się mieszaniem różnych gatunków herbat, a mieszanie whisky stanowiło niewielką część jego działalności kupieckiej. Jego synowi zawdzięczamy to, że do dziś możemy cieszyć się znakomitą, a wręcz kultową blended scotch whisky. Równie ważnym producentem mieszanek jest Chivas Regal. Warto wiedzieć, że obie marki oferują różne mieszanki, zarówno z młodych, jak i starszych whisky. O wielu z nich można dowiedzieć się więcej np. na stronie https://swiat-whisky.sklep.pl/8-blended-whisky-szkocka.
Jak podawać blended whisky?
Nawet koneserzy nie mają uniwersalnej porady, jak powinno się serwować whisky. Mieszanki kojarzone są przede wszystkim z tańszymi odmianami, często stosowanymi w drinkach. Biorąc pod uwagę, że najlepsze odmiany Johnnie Walkera czy Chivas Regal potrafią kosztować nawet kilka tysięcy złotych za butelkę trudno uznać to za najlepszą metodę podania. Warto więc poszukać inspiracji i kierować się zasadą, że szlachetne odmiany lepiej podawać bez dodatków lub z odrobiną dobrej wody źródlanej lub lodu.