Wina – jak wygląda ich podział

Stając w sklepie przed półką z winami można dostać prawdziwych zawrotów głowy. Wszystko oczywiście przez mnogość produktów do wyboru. Właśnie dlatego przedstawiamy poniżej kilka istotnych kryteriów, które powinny wpłynąć na łatwiejsze podejmowanie decyzji.

Wina – białe, różowe, czerwone

Na samym początku warto zaznaczyć, że podział wina na białe, różowe i czerwone jest dość okrojony. Okazuje się bowiem, że każdy z tych kolorów ma swoją gamę odcieni. Wino białe tworzone jest z winogron w tymże kolorze. Trunek wytwarza się poprzez fermentację moszczu bądź samego soku. Wspominana barwa będzie ściśle zależna od szczepu użytych winogron, starzenia, a także winifikacji. Najczęściej wyróżnia się odcienie niemal przezroczyste, słomkowe, żółte, a także herbaciane. Wino białe jest nieco kwaśniejsze i bardziej orzeźwiające od czerwonego. Następne w kolejce jest wino w barwie różowej. Powstaje ona wówczas, gdy mamy do czynienia z krótkim procesem maceracji. Z kolei wino czerwone swoją barwę zawdzięcza barwnikowi znajdującemu się w skórce owocu użytego do wyprodukowania trunku.

Wina – zawartość cukru

Na sklepowych półkach zauważymy opisy wina jako: półsłodkiego, słodkiego, półwytrawnego i wytrawnego. Taki opis bardzo ułatwia dokonanie wyboru, zwłaszcza jeśli wiemy do czego chcemy podać zakupiony trunek. Jednak warto zwrócić uwagę na jeden szczegół. Mianowicie cukier, który znajduje się w winie jest pozostałością po procesie fermentacji. Określa się jego ilość na litr wina i wówczas nadaje mu nazwę np. słodkiego. Niestety każdy kraj ma swoje normy i to właśnie według nich klasyfikuje trunki. Na degustacjach takich jak tych prowadzonych przez https://zbawcy.pl/ można dowiedzieć się zdecydowanie więcej na temat tego jak rozpoznać, które wino ma jaka zawartość cukru.

Wina – inne aspekty

Podczas wyboru wina można zwracać uwagę na więcej aspektów niż tylko kolor i zawartość cukru. Mowa tu między innymi o zawartości etanolu. Winem słabym określane jest to zawierające do 10% objętości alkoholu. Wino średnio mocne to to o mocy od 10 do 14%. Z kolei powyżej 15% zaczynają się wina wzmacniane.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here