Restauracja brazylijska – pomysł na idealny posiłek!

0
1482

Gdy Portugalczycy odkryli Brazylię w 1500 roku, z pewnością zachwycali się przepięknymi plażami, majestatyczną dżunglą oraz niekończącymi stepami. Dziś także ten przepiękny kraj imponuje florą, fauną, ale także niezwykle sympatyczną ludnością. Mówi się, że Brazylijczycy to jedni z najbardziej otwartych i przyjaznych ludzi na świecie. Mimo biedy oraz wielu problemów z infrastrukturą, szkolnictwem czy służbą zdrowia potrafią zachować uśmiech zawsze i wszędzie. Obecnie są jedną z prężniej rozwijających się gospodarek świata. Mimo to nadal muszą walczyć z przestępczością, gangami narkotykowymi oraz przemocą wśród młodzieży. Z drugiej strony kraj ten, na który złożyły się wpływy kulturowe Europy, Afryki oraz rdzennych mieszkańców, Indian, zachwyca kolorytem, a także… smakami! Tak jak cała kuchnia południowoamerykańska, ta pochodząca z Brazylii również ma o wiele więcej do zaoferowania niż moglibyśmy się spodziewać! Jakie są najpopularniejsze danie, jakie serwuje każda restauracja brazylijska? Czego nie można nie spróbować podróżując do tego cudownego kraju? Podpowiemy!

  1. Grillowane mięso

Prawdopodobnie największa miłość Brazylijczyków. Ze względu na pogodę i temperaturę (choć zróżnicowaną – nie dajmy się zwieść pozorom, w niektórych rejonach Brazylii temperatura może być naprawdę niska!) wiele osób preferuje gotowanie na zewnątrz. Jest to też tańsza opcja. Dużo łatwiej jest ustawić grill na werandzie, niż montować nowoczesną kuchenkę. Dodatkowo ten rodzaj gotowania wspiera nawiązywanie i zacieśnianie relacji pomiędzy przyjaciółmi, znajomymi i sąsiadami. Brazylijczycy są bardzo hojni – nie odmówią jedzenia głodnemu. A ponieważ ponad wszystko kochają dobrą zabawę, to wspólne grillowanie jest dla nich najlepszą opcją.

Jeśli trzymamy się diety, możemy mieć problem – w Brazylii je się dość tłusto. Dodatkowo, co typowe dla biedniejszych krajów, nie ma wybrzydzania! Na ruszt trafi każda część zwierzęcia, którą da się zjeść. Jeśli lubujemy się w chudych częściach, jak na przykład pierś kurczaka, musimy albo jako pierwsi dotrzeć do grilla, albo po prostu przełamać się i spróbować równie pysznych pozostałych kąsków. Jakie mięsa są najbardziej popularne? Wspomniany kurczak, jagnięcina, wieprzowina, dziczyzna – czyli właściwie nic egzotycznego! Nie martwcie się, Brazylijczycy nie jedzą na co dzień mięsa małp czy jaszczurek! Najlepsze kawałki będą jedynie posolone. W dobrych restauracjach kelner serwuje kawałki wprost na talerz gości, zdejmując je z rusztu. Poza mięsem grilluje się także warzywa bądź ser.

  1. Feijoada

Każdy kraj ma danie, które łączy w sobie najbardziej typowe składniki w jednym garnku. Także Brazylijczycy doczekali się takiej propozycji. Feijoada to danie składające się z kawałków mięsa (tradycyjnie wieprzowiny),, fasoli oraz warzyw. Osobno serwuje się także ryż, liście kale, kawałeczki pomarańczy czy kapustę. Ponieważ jest to danie dość ciężkostrawne, poleca się wypić kieliszeczek cachaçy. Tradycyjnie feijoadę jada się w środy oraz soboty. Każda restauracja brazylijska posiada to danie w swoim menu.

  1. Cachaça

Czyli narodowy trunek Brazylii. Wyrabia się go ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej. Nie powinniśmy nigdy nazywać cachaçy rumem! Prawdziwy patriota z pewnością poczułby się urażony. Najpopularniejszym drinkiem serwowanym na cachaçie jest caipirinha. Bardzo podobna do mojito, składa się z alkoholu, cukru, lodu i mięty. Wyjątkowo orzeźwiająca propozycja!

Jeśli nie mamy szansy udać się do Brazylii, aby spróbować tych specjałów, na ratunek przychodzi nam Rodizio de Brasil. Niedawno otwarta restauracja brazylijska w Poznaniu serwuje dania pochodzące wprost z tego pięknego kraju. Zachęcamy do odwiedzenia strony rodiziodebrazil.pl i zapoznania się z menu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here