Proste przepisy wegańskie z użyciem przecieru pomidorowego Pudliszki

Przecier pomidorowy ma wszechstronne kulinarne zastosowanie. Z powodzeniem sprawdza się jako sos do spaghetti, ale też jest ważnym składnikiem wielu wegetariańskich dań. Sprawdzamy, po jakie wegańskie przepisy warto sięgnąć, kiedy mamy pod ręką przecier pomidorowy Pudliszki.

Przecier pomidorowy Pudliszki w wegańskich przepisach

Dlaczego powołujemy się na przecier pomidorowy Pudliszki a nie inny? Bo zdrowy i smaczny posiłek powinien być oparty o produkty, które nie zawierają konserwantów. Proces jego pasteryzacji przypomina domowy sposób wekowania potraw.

Oczywiście przecier pomidorowy Pudliszki jest dobrym dodatkiem nie tylko do dań warzywnych, ale też mięsnych i rybnych. To ponadto świetna baza do zup oraz sosów. Jednak tym razem skupiamy się na prostych potrawach wegańskich.

Przecieru Pudliszki możemy użyć na przykład do przygotowania wegańskiej zupy pomidorowej. Jest to bardzo prosty przepis. Warzywa (2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, pół pora) obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości. Doprawiamy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) i dalej gotujemy. Dodajemy przecier pomidorowy Pudliszki, 2-3 łyżki oliwy oraz przyprawy. Zagotowujemy. Na talerzu posypujemy świeżą bazylią. Zupę podajemy z makaronem lub ryżem.

Inną ciekawą propozycją dla osób, które nie jedzą mięsa, może okazać się smarowidło z pomidorów i tofu. Do przygotowania takiej wegańskiej pasty do chleba potrzebujemy: 1 kostki tofu (150 g), 4 łyżek przecieru pomidorowego, 3 łyżek zmielonych migdałów, 1 łyżeczki oleju lnianego, szczypty pieprzu oraz 5 listków świeżej bazylii. Tofu rozdrabniamy widelcem. Dodajemy przecier, migdały, olej, pieprz i bazylię. Wszystko miksujemy w blenderze na pastę.

Możemy też pokusić się o zrobienie jednego z klasycznych dań kuchni wegetariańskiej, czyli ciecierzycy w sosie pomidorowym. Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy, podgrzewamy i wrzucamy drobno posiekany czosnek (3 ząbki). Po 30 sekundach wlewamy przecier pomidorowy Pudliszki, dosypujemy zioła (oregano, bazylia), przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy sos na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy ciecierzycę i gotujemy ją w sosie jeszcze 10 minut. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy posiekaną pietruszkę. Całość podajemy ze świeżą bagietką jako samodzielne danie lub jako sos do makaronu.

Pudliszki: sosy dla każdego

Trzeba też wspomnieć, że Pudliszki – poza doskonałymi jakościowo przecierami – oferują wspaniałe sosy. Jeśli chodzi o markę Pudliszki, sosy przez nią oferowane dają moc możliwości przyrządzania najrozmaitszych potraw. Znajdziemy tu sosy do spaghetti (łagodne i pikantne, włoski), do dań z ryżu (słodko-kwaśny, chiński), a także makaronu (Arrabbiata, z pieczarkami, z papryką, płatkami czosnku). Firma ma w swojej ofercie również sos boloński z mięsem. Niezależnie od tego, na który sos się zdecydujemy, otrzymamy starannie dobrane, naturalne składniki, idealnie komponujące się z ziołami i przyprawami. Warto zatem postawić na markę Pudliszki. Sosy w jej wykonaniu są nie tylko smaczne, ale również zdrowe, bo nie zawierają konserwantów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here