Płatki owsiane bezglutenowe - danie idealne na Instagrama

Jeśli jesteś osobą, która choruje na celiakię, to idealnym rozwiązaniem jest dla Ciebie jedzenie bezglutenowe. Na szczęście – od jakiegoś czasu jest dostępne na półkach sklepowych – zarówno w dyskontach, jak i mniejszych sklepikach. Czasami jednak pewnie zastanawiasz się, czy Ty – osoba, które nie ma problemów z glutenem – możesz jeść np. płatki owsiane bezglutenowe. Oczywiście! Dlaczego nie! Musisz tylko wiedzieć jak je przyrządzić, aby były smaczne i zdrowe.

Jak ugotować płatki owsiane bezglutenowe?

Są dwa rodzaje płatków owsianych bezglutenowych. Po pierwsze – takie, które można, a nawet trzeba gotować przez jakiś czas. Często gotuje się je od razu z mlekiem lub z wodą, odsączając potem, aby dodać do mleka. Czasami długość takiego gotowania wynosi ok. 10 minut, czasami ok. 5. Dostępne są również płatki owsiane bezglutenowe błyskawicznie, których nie trzeba gotować. Są one gotowe do spożycia od razu po zakupie w sklepie bezgluten.pl. Aby takie płatki były gotowe z wystarczy je otworzyć i wsypać tam, gdzie potrzebujemy – do mleka, do jogurtu, do koktajlu.

Co dobrego można zrobić z płatków owsianych bezglutenowych?

Wszystko! Oczywiście, nie zrobimy z nich kotletów schabowych, ale płatki owsiane bezglutenowe nadają się na śniadania, przekąski czy kolację. Dodanie owoców do tak zwanej owsianki sprawia, że jest to danie iście Instagramowe. Wiele gwiazd przygotowując to danie używa sezonowych owoców. W lecie często spotykane są truskawki, maliny, borówki, jagody. Natomiast bliżej jesieni czy zimy są to banany, kiwi, pomarańcze.

Płatki owsiane bezglutenowe są doskonałe jako śniadanie – są sycące, zdrowe i niskokaloryczne. Oznacza to, że możemy ich jeść więcej, a przyniosą nam tylko pożytek. Świetnie sprawdzają się również w roli drugiego śniadania czy podwieczorku – nie tylko jako owsianka, lecz również jako zwykłe płatki owsiane bezglutenowe, które możemy dosypać do jogurtu czy kefiru.

Czemu płatki owsiane bezglutenowe są zdrowe?

Przede wszystkim – są naturalne. Oznacza to, że są pozyskane z naturalnych składników, bez zbędnej chemii czy ulepszaczy. Niekiedy dietetycy tworzyli specjalistyczne diety, które były opierane tylko na owsiance – dlatego że dodawała ona energii, zawierała mnóstwo składników odżywczych i była smaczna. To mocne trio sprawiało, że ludzie chętnie sięgali po płatki owsiane bezglutenowe. Płatki te są również ogromnym źródłem błonnika – dla osób, które nie mają wyregulowanej pracy jeśli – jest to doskonałe rozwiązanie.

Płatki owsiane bezglutenowe stają się daniem, które wiele gwiazd publikuje na swoich portalach. Są łatwe do przyrządzenia, smaczne i niedrogie. Spójrz tutaj!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here