Pieczenie kurczaka.

Kurczak pieczony to proste danie, które można podać na zwykły obiad w środku tygodnia, albo danie wykwintne na specjalną okazję. Takich okazji w karnawale nie brakuje – warto poszukać przepisu na kurczaka pieczonego, który będzie kulinarnym przebojem domówki karnawałowej.
Warto poświęcić więcej starań i pieniędzy i zdobyć kurczaka z hodowli zagrodowej. W marketach lodówki są pełne kurczaków hodowanych przed zabiciem w klatkach lub w ciasnych kurnikach, karmionych paszą na bazie mączki rybnej, faszerowanych antybiotykami. Znacznie lepiej smakuje mięso ptaków, które karmione były mieszankami zbożowymi i miały swobodę ruchu na obszernych wybiegach na powietrzu. Kurczaka przed pieczeniem należy umyć, osuszyć ręcznikiem i natrzeć mieszanką przypraw. Rodzaj przypraw i ich ilość są kwestią gustu – każdy dobiera je według siebie. Mięso z kurczaka oprócz soli dobrze komponuje się smakowo z słodką papryką, majerankiem, pieprzem, czosnkiem. Do przyprawienia można wykorzystać gotową mieszankę przypraw dostępną w sklepach. Mięso przyprawione należy kilka godzin trzymać w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce. Można je przechować tak nawet całą dobę.
Do pieczenia najlepsze są naczynia żaroodporne, garnki rzymskie a w ostateczności zwykłe blaszki z piekarnika. Kurczaka po włożeniu do naczynia należy skropić olejem lub położyć na nim kawałeczki masła. Trudno określić dokładnie ile piec kurczaka, bo to zależy od jego wagi i rodzaju. Zakłada się że każdy kilogram mięsa drobiowego wymaga pieczenia około 0,5 godziny, czyli kurczak ważący 2 kilogramy powinien piec się około godziny. Ale jeśli jest to kurczak wiejski, zagrodowy to czas pieczenia można wydłużyć.
Dobrze smakują kurczaki pieczone z piwem. Prosta metoda polega na osadzeniu kurczaka na otwartej butelce z piwem jasnym i postawieniu tej konstrukcji na płaskiej blaszce w piekarniku. Po upieczeniu mięso nie ma smaku ani zapachu alkoholu, ale jest bardzo delikatne i kruche.
Można również zrobić panierkę z ziół, papryki, soli, mąki i płatków kukurydzianych i obtoczyć w niej kawałki mięsa, a następnie usmażyć je w głębokim tłuszczu. Goście na pewno poproszą o przepis.

www.geostrefa.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here