Ponad 54 proc. Polaków wybiera kuchnię włoską i zamawia przede wszystkim pizzę – tak wynika z danych zebranych przez portal gastronomiczny PizzaPortal.pl. Chociaż większość rodaków składa zamówienie w pizzeriach, niektórzy decydują się na samodzielne jej przyrządzenie. Aby w maksymalnym stopniu zbliżyć się do oryginału, warto zwrócić uwagę na ser. Sprawdź, jaki będzie najlepszy.
Każda pizza w Rzeszowie, Wrocławiu oraz innym mieście serwowana jest z wersji z serem. To nawiązanie do klasycznych włoskich receptur, dlatego nikt nie wyobraża sobie innego wariantu. Problem w tym, że nie wszystkie pizze mogą pochwalić się doskonałym smakiem. Jedną z przyczyn jest… niewłaściwy ser.
Jeśli pizza, to tylko mozzarella
Prawdziwa włoska pizza powstaje na bazie mozzarelli. Zawiera ona stosunkowo mało tłuszczu i nie ma tendencji do ciągnięcia się jak guma balonowa.
Ser mozzarella pochodzi z południowej części Włoch – z regionu Kampania. Oryginalny, powstaje ze świeżego mleka bawolic. Natomiast niewiele ma wspólnego z mlekiem krowim – chociaż i takie sery powstają, nie są tradycyjnym włoskim wyrobem.
Najbardziej cenioną odmianą mozzarelli jest mozzarella di bufala campana (tzw. bufala mozzarella). Problem w tym, że charakteryzuje się bardzo krótkim okresem świeżości, stąd trudności w jego eksporcie. Dlatego w Polsce najczęściej mamy do czynienia z bardziej trwałą odmianą włoskiego sera.
Alternatywa dla mozzarelli
Pizza serwowana w Rzeszowie oraz innych miastach nie zawsze jednak powstaje z dodatkiem mozzarelli.. Najczęściej jest to podyktowane oszczędnością oraz dostosowaniem się do przyzwyczajeń Polaków. Znacznie tańsza od włoskiego sera jest zwykła gouda lub… wyrób seropodobny. Oba mają tendencję do nadmiernej rozciągliwości – do tego stopnia, że trudno jest pizzę ugryźć. Są przy tym dużo bardziej tłuste i ciężkostrawne – szczególnie, że w wielu pizzeriach ciasto posypywane jest sporą ilością sera..
Jeżeli już koniecznie trzeba zrezygnować z mozzarelli, warto pokusić się o dobrej jakości sery. Mogą to być m.in.:
- cheddar – rodzaj angielskiego sera produkowanego z mleka krowiego, który wyróżnia się ostrym i lekko kwaskowatym smakiem
- edam –ser holenderski powstający z mleka krowiego, który jest łagodny w smaku; jednak – z uwagi na jego mało elastyczną konsystencję – nie tworzy pęcherzyków podczas pieczenia
- provolone –włoski ser z mleka krowiego, który powstaje z ciągniętego twarogu; potrzebuje sporo czasu, aby się zezłocić, co wydłuża czas pieczenia.
Niejedna pizza w Rzeszowie oraz innych miastach serwowana jest w wersji „cztery sery”. Wówczas koniecznością jest użycie takich gatunków sera jak: mozzarella, provolone, grana padano oraz parmezan.