Gotujemy kukurydzę w kolbach - praktyczne wskazówki

Gotowane kolby kukurydzy mogą stanowić smakowitą przekąskę lub dodatek do dania głównego. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób powinno się gotować kukurydzę, by smakowała wyśmienicie. Należy pamiętać o tym, że kukurydza gotuje się bardzo szybko, łatwo ją rozgotować. Jeżeli do wody dodamy odrobinę mleka, kukurydza będzie wyjątkowo delikatna w smaku. Przeczytaj nasze wskazówki, jak ugotować kukurydzę, by była idealna.

Przygotujmy duży garnek, kilka świeżych kolb kukurydzy, masło, oliwę z oliwek oraz przyprawy: sól i pieprz. Wszystkie kolby kukurydzy obierzmy z liści i włókien bezpośrednio przed gotowaniem. Jeżeli obierzemy je kilka godzin wcześniej, po ugotowaniu mogą być obeschnięte. W zależności od rozmiarów garnka, kolby możemy gotować w całości lub przekrojone na pół. Należy jedynie pamiętać o tym, aby nie solić przy tym wody. Spowoduje to, że kukurydza stwardnieje podczas gotowania. Niektórzy ludzie dodają podczas gotowania do wody odrobinę cukru, jednak nie wszyscy chcą,by warzywo to miało jeszcze bardziej słodkawy posmak.

Kukurydzę wkładamy do gotującej się wody z odrobiną oliwy z oliwek lub mleka. Możemy kukurydzę gotować zarówno pod przykryciem, jak i bez niego. Potem wystarczy poczekać, aż woda ponownie zagotuje się i możemy ją wyjmować. Jeżeli kukurydza jest bardzo świeża, nastąpi to bardzo szybko, w przeciągu zaledwie trzech-czterech minut. Dłużej trwa to w przypadku starszej kukurydzy, jednak nie powinniśmy nigdy gotować kukurydzy ponad piętnastu minut. Zbyt długie przetrzymywanie jej w wodzie powoduje, że twardnieje.

Ugotowana kukurydza doskonale smakuje podawana razem z masłem, lekko posypana solą i pieprzem. Z pewnością bardzo dobrze będzie smakowała gdy podamy ją z domowym masłem czosnkowym lub z ziołami. Ciekawą opcją jest posypanie polanej masłem kukurydzy kminkiem. Oczywiście, poza gotowaniem możemy także przyrządzić kukurydzę na inne sposoby, na przykład grillowaną. Bez względu na to, którą opcję wybierzemy, kukurydza może stanowić smaczną przekąskę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here