Racuchy to znana potrawa kuchni polskiej, która najczęściej ma postać niewielkich placuszków z jabłkiem (startym na tarce lub krojonym; nierzadko z dodatkiem cynamonu lub goździków). Niekiedy serwuje się je również z dodatkiem śliwek, rabarbarów czy bananów. Racuchy podaje się posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem śmietany albo marmolady.

Przepis na szybkie racuchy z jabłkami

Do ich zrobienia potrzebne będą nam:

  • 200 ml mleka,
  • 2 jabłka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • do smażenia: masło klarowane, olej kokosowy lub inny olej roślinny.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy. Wlewamy mleko oraz jajko i mieszamy rózgą na jednolitą masę pozbawioną grudek. Jabłka obieramy, roimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki przekrawamy na pół, a później na poprzeczne plasterki. Wkładamy do ciasta i mieszamy. Wykładamy po łyżce ciasta i po 3 plasterki jabłek na rozgrzany tłuszcz i smażymy po około 1,5 minuty na każdej ze stron.

Racuchy drożdżowe

Niezbędne składniki to:

  • 1 ½ szklanki ciepłego mleka,
  • 40 g drożdży,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ łyżeczka soli.
  • masło klarowane lub olej do smażenia.

Drożdże wyjmujemy z lodówki, by się ogrzały. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i mieszamy. Przygotowujemy rozczyn. W tym celu, do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ¼ szklanki ciepłego mleka i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy na gładką masę i odstawiamy na około 10 minut, aż rozczyn zacznie rosnąć, wypełniając naczynie. W mące tworzymy wgłębienie, wlewamy do niego rozczyn oraz resztę ciepłego mleka i stopniowo zagniatając mąkę do środka, powoli mieszamy składniki przy pomocy łyżki. Następnie wyrabiamy ciasto przez około 10 – 15, wtłaczając w nie powietrze, aż do momentu, gdy zyska gładką, jednolitą konsystencję, a pod palcami wyczuwalne będą pękające pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek masła klarowanego lub oleju, moczymy łyżkę w zimnej wodzie, nabieramy porcje ciasta i wykładamy je na patelnie formując placuszki. Smażymy po około 2,5 minuty na każdej ze stron.

Sprawdź inne przepisy na racuchy:
https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/dania-maczne/placki/racuchy

Regionalne wersje racuchów

Pierwszą z nich są ruchanki, czyli owalne, płaskie racuchy z ciasta chlebowego lub drożdżowego, smażone na gorącym tłuszczu. Pierwotnie przyrządzano je z ciasta pozostałego po wypieku chleba. Ruchanki z mąki pszennej i drożdży były charakterystycznym karnawałowym przysmakiem. Potrawa ta została wpisana na Listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego.

Druga regionalna odmiana racuchów to ruchańce drożdżowe. Okrągłe, lekko słodkie placuszki z ciasta drożdżowego. W przeszłości miały one wielkość patelni. Obecnie, ich średnica wynosi około 8 – 10 centymetrów. Kiedyś serwowało się je między innymi z twarożkiem. Dziś podaje się je z cukrem pudrem, ewentualnie z powidłami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here