Co obniża cukier we krwi?

Zbyt wysoki poziom cukru we krwi nie jest normalnym i zdrowym objawem organizmu. Jeżeli nie utrzymuje on pewnej wyznaczonej normy, należy go po prostu obniżyć i wykorzystać do tego celu proste metody, które każdy z łatwością jest w stanie zastosować. Niektóre produkty spożywcze, zwłaszcza jeśli są jedzone w nadmiarze, pogłębiają problem i w ostateczności mogą totalnie rozregulować poziom glukozy, rozwijając się w coś poważniejszego, czyli np. cukrzycę. Takich artykułów należy się wystrzegać, wprowadzając do diety tylko to, co obniża cukier we krwi.

Zdecydowanie najlepszymi produktami spożywczymi dla osób narażonych na różne problemy wynikające z niewłaściwego poziomu cukru we krwi będą po prostu… warzywa! Oczywiście nie wszystkie, ale jednak większość z nich charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Najlepiej jeść je w wersji surowej, choć jeśli komuś taka nie jest w stanie przejść przez gardło, można je lekko przetworzyć – gotując je na parze bądź przez kilka minut podsmażając. W diecie cukrzyka powinna pojawić się naprawdę olbrzymia dawka warzyw. W ostatecznym rozrachunku ich ilość musi wynosić przynajmniej pół kilograma na dzień.

A jak przekonać się do jedzenia warzyw, skoro większość osób uważa je jednak za produkty niemające żadnego smaku, które ciężko jeść w większych ilościach? Najlepiej uzupełniać nimi standardowe potrawy. Można dodawać je do mięs, gulaszy, ryżu i makaronów, niemalże kompletnie nie wyczuwając ich podczas jedzenia. Do warzyw można się także… przekonać! Człowiek jest w stanie przyzwyczaić się do wszystkiego.

www.kobietaimoda.pl/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCo na żołądek
Następny artykułCo oznacza kc?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here