Celiakia czyli choroba trzewna polega na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego, które związane są z nietolerancją glutenu. Jest to choroba dość uciążliwa, jednak medycyna znalazła na nią sposób. Leczenie polega na stosowaniu specjalnej diety, w której wyeliminowane z pożywienia zostają wszystkie produkty zawierające pszenicę, żyto bądź jęczmień, zarówno naturalne, jak i przetworzone. Aby leczenie było skuteczne, dieta powinna być stosowana nieprzerwanie przez całe życie chorego. Produkty, które są zakazane u osób cierpiących na celiakię, to mąka pszenna oraz żytnia, makarony, pieczywo zarówno białe jak i razowe, chleb chrupki, kasza jęczmienna oraz manna, otręby pszenne, wszelkie wyroby cukiernicze zawierające mąkę pszenną, wędliny z domieszką glutenu, zbożowa kawa oraz ocet. Zabronione jest także jedzenie wszystkich innych produktów z dodatkiem jęczmienia, pszenicy lub żyta. W Polsce chorzy muszą również unikać owsa, gdyż jest on również zanieczyszczony. Dieta ta jest dość restrykcyjna, trzeba także uważać na jedzenie poza domem. Na szczęście coraz więcej restauracji ma w swoich menu potrawy odpowiednie dla osób chorujących na celiakię. Także produkty spożywcze odpowiednie dla chorych są oznaczane znakiem przekreślonego kłosa. Dzięki temu łatwiej jest znaleźć odpowiednie dla siebie dania.