American whiskey – czym burbon i Tennessee różni się od pozostałych gatunków?

Whiskey to jeden z najbardziej popularnych trunków na świecie. Produkowany jest zarówno w Europie, jak i Ameryce. Czym różnią się od siebie te trunki?

Jak wynaleziono whiskey?

Początki tego trunku sięgają VII wieku. Wówczas to iryjscy mnisi sporządzali napój zwany „wodą życia”. Miała ona pomagać przy różnych dolegliwościach, a przede wszystkim wydłużać życie. Według legendy za jej produkcję miał być odpowiedzialny sam św. Patryk. Dwa wieki później trunek ten dotarł do Szkocji, gdzie również zyskał ogromną popularność. Po raz pierwszy wzmianki o „wodzie życia” z jęczmienia pojawiają się w XVI wieku. W 1736 roku natomiast utrwala się współczesna nazwa – whiskey. Ekspansja Nowego Świata sprawiła, że i whisky zaczęło pojawiać się na nowych obszarach. Wszystko za sprawą irlandzkich i szkockich imigrantów, którzy przywieźli ze sobą trunek do Stanów Zjednoczonych i postanowili rozpocząć jego produkcję. Panujące w Ameryce warunki naturalne zmusiły ich jednak do modyfikacji receptury. Szkoci do produkcji whiskey stosują słód jęczmienny, który ulega fermentacji z udziałem drożdży. Whiskey jest leżakowana na terenie Szkocji w używanych beczkach przez co najmniej trzy lata. Aby móc produkować trunek w Stanach Zjednoczonych imigranci postanowili jęczmień zastąpić kukurydzą. American whiskey leżakuje w nowych dębowych beczkach przez okres czterech lat.

American whiskey – jakie rodzaje są produkowane?

Amerykanie słyną z dwóch rodzajów whiskey, które szybko zyskały światową sławę. Pierwszym z nich jest burbon produkowany w Kentucky. Stan ten to światowa kolebka tego trunku. Produkuje się tutaj aż 95% wszystkich burbonów. Aby whiskey mogło nosić miano burbona, musi spełnić szereg warunków. Przede wszystkim zawartość kukurydzy w mieszance musi wynosić przynajmniej 51%. Producenci zazwyczaj wykorzystują mieszanki z 70% zawartością kukurydzy. Do najpopularniejszych burbonów możemy zaliczyć takie marki jak Jim Beam, czy Wild Turkey. Znajdziesz je chociażby tutaj https://swiat-whisky.sklep.pl/19-whiskey-amerykaskabourbon. American whiskey słynie także z innego rodzaju trunku, który jest produkowany w sąsiednim do Kentucky stanie, Tennessee. Alkohol ten różni się od burbona mniejszą zawartością kukurydzy w mieszance oraz procesem filtracji. Tennessee whiskey przepuszcza się bowiem przez trzymetrową warstwę klonowego węgla drzewnego. Proces ten trwa dziesięć dni i dzięki niemu trunek uzyskuje charakterystyczny, łagodny smak i aromat. Obecnie produkuje się dwie marki Tennessee whiskey. Jest to George Dickel Whiskey oraz Jack Daniel’s. Ten ostatni zyskał światową sławę niemalże od początku wprowadzenia go na rynek. Charakterystyczna czarna etykieta i kwadratowa butelka to cechy rozpoznawcze tego rodzaju american whiskey.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here