Śniadanie to ważny element dnia – dodaje siły i energii, wzmacnia koncentrację, pobudza i nastawia pozytywnie. To również nasz sprzymierzeniec w walce ze zbędnymi kilogramami, jednak część osób uważa przeciwnie i unika tego posiłku. Tymczasem zdrowe, dietetyczne śniadanie nie tylko nie zaszkodzi, ale i pomoże w walce z nadwagą.

Nie masz pomysłu na szybkie, proste, odchudzające śniadanie? Wypróbuj tych przepisów:

Owsianka z borówkami i orzechami włoskimi

Potrzebujesz ok 50 g płatków owsianych, wody, mleka kokosowego, łyżki miodu, garści orzechów włoskich i borówek. Płatki zalewasz zagotowaną wodą (przypilnuj, aby finalnie płatków było więcej, niż wody ;)), następnie dodajesz ok 150 ml mleka i całość gotujesz na małym ogniu. Podczas gotowania dodaj cukier i szczyptę soli. Po zdjęciu owsianki z ognia dodaj orzechy i borówki. Całość wymieszaj.

Sałatka z jajkiem

Do przyrządzenia sałatki będą potrzebne: rukola, 1 jajko ugotowane na twardo, 1 duży pomidor, 1 ogórek kiszony, szczypiorek, oliwa z oliwek, przyprawy. Wykonanie odbywa się iście ekspresowo: w miseczce mieszamy rukolę, pokrojone na drobne kawałki pomidorów i ogórka, szczypior i jajko. Całość posypujemy przyprawami, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. I gotowe!

Kanapki z łososiem

Tutaj trzeba się zaopatrzyć w: pełnoziarnisty chlebek z mąki razowej, chudy twarożek, wędzonego łososia, awokado, przyprawy. Na kromki chleba nakładamy twarożek, następnie plasterki awokado, łososia i całość posypujemy przyprawami.

Placki bananowe

Składniki na placki są następujące: kaszę jaglaną, jogurt naturalny, 1 jajko, banan, masło klarowane, mąka jaglana. Przygotowanie: banana, mąkę, jajko i jogurt miksujemy, następnie ciasto przelewamy na patelnię i smażymy placki aż do zrumienienia. Usmażone przyozdabiamy owocami, np. borówkami, pomarańczami, na koniec dodajemy odrobinę jogurtu lub syropu klonowego.

Zielona frittata

Aby przyrządzić frittatę, potrzebne są: 3 jajka, olej kokosowy, pietruszka, zielona papryka, chuda szynka, zielone oliwki, kiełki rzodkiewki lub brokułu, przyprawy. Na patelni podgrzewamy olej kokosowy, następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. W misce miksujemy jaja, pietruszkę, pokrojoną w kostkę szynkę – całość doprawiamy i dodajemy na patelnię. Na wierzch dodajemy oliwki. Po ok 2 minutach patelnię wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopniu i podpiekamy przez ok 10 minut. Po wyjęciu frittatę posypujemy kiełkami i ziołami. Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem.

Na koniec jeszcze jedna porada: dietetyczne śniadania warto łączyć z naturalnymi przyspieszaczami metabolizmu i wspomagaczami spalania tkanki tłuszczowej. Polecamy Piperine Forte – preparat zawierający ekstrakt z czystej, wysoko stężonej piperyny, który hamuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych i zapewnia bezpieczną redukcję wagi.

Życzymy smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here